Habos almatorta


Hozzávalók (8)


a tésztához:
2 dl (kb. 13 dkg) finomliszt (a fele Graham-liszt is lehet)
6,5 dkg margarin
csipetnyi só
kb. 0,25 dl víz
a töltelékhez:
1 kg alma
1 citrom leve
4-5 evőkanál barna cukor
fél mokkáskanál őrölt szegfűszeg

A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, megsózzuk és annyi vízzel, hogy félkemény tésztát kapjunk, összegyúrjuk. Hűtőszekrénybe tesszük és fél órán át pihentetjük. Közben az almát megmossuk, meghámozzuk, félbehasítjuk, magházát kimetsszük, húsát nagyobb kockákra vágjuk. Citromlevet csöpögtetünk rá, nehogy megbarnuljon, és a cukorral meg a szegfűszeggel összekeverjük. Egy kerek, 20 centi átmérőjű, 10 centi magas tűzálló tálba halmozzuk. A tésztát kinyújtjuk, és az almára terítjük, de nem nyomkodjuk rá. Előmelegített sütőben nagy lánggal (225 °C; légkeveréses sütőben 200 °C) 30-35 percig sütjük. A süteményt kanállal szedjük a tányérra. Olyan mintha almapürét kínálnánk egy kis tésztával beborítva. Langyosan, hidegen egyaránt finom.


Elkészítési idő: 1 óra 10 perc.
Egy adag: 353 kcal / 1463 kJ.
Italajánlat: édes fehérbor.