Habos almatorta
Hozzávalók
(8)
a tésztához: 2 dl (kb. 13 dkg) finomliszt (a fele Graham-liszt is lehet) 6,5 dkg margarin csipetnyi só kb. 0,25 dl vÃz a töltelékhez: 1 kg alma 1 citrom leve 4-5 evÅ‘kanál barna cukor fél mokkáskanál Å‘rölt szegfűszeg
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, megsózzuk és annyi vÃzzel, hogy félkemény tésztát kapjunk, összegyúrjuk. HűtÅ‘szekrénybe tesszük és fél órán át pihentetjük. Közben az almát megmossuk, meghámozzuk, félbehasÃtjuk, magházát kimetsszük, húsát nagyobb kockákra vágjuk. Citromlevet csöpögtetünk rá, nehogy megbarnuljon, és a cukorral meg a szegfűszeggel összekeverjük. Egy kerek, 20 centi átmérÅ‘jű, 10 centi magas tűzálló tálba halmozzuk. A tésztát kinyújtjuk, és az almára terÃtjük, de nem nyomkodjuk rá. ElÅ‘melegÃtett sütÅ‘ben nagy lánggal (225 °C; légkeveréses sütÅ‘ben 200 °C) 30-35 percig sütjük. A süteményt kanállal szedjük a tányérra. Olyan mintha almapürét kÃnálnánk egy kis tésztával beborÃtva. Langyosan, hidegen egyaránt finom.
ElkészÃtési idÅ‘: 1 óra 10 perc.
Egy adag: 353 kcal / 1463 kJ.
Italajánlat: édes fehérbor.
|