Finom almatorta
Hozzávalók
(8 szelethez) a tésztához: 15 dkg margarin (vaj is lehet) 1 dl (kb. 9-10 dkg) cukor 2 tojás 1 dl kb. (5 dkg) darált mandula 3 dl (kb. 20 dkg) finomliszt 1 kiskanál Å‘rölt fahéj a töltelékhez: 60 dkg alma 2 tojás 1 dl tej 1 csomag vanÃliás cukor
A margarint a cukorral jól kikeverjük (robotgéppel magas fokozaton 2 perc alatt), majd a tojásokat egyenként beleütjük. A darált mandulát meg a lisztet hozzáadjuk, és a fahéjjal fűszerezve összedolgozzuk. Ezt a ragacsos masszát vizes kézzel (vagy késsel) sütÅ‘papÃrral bélelt kisebb (20x30 centis) tepsibe nyomkodjuk úgy, hogy jó ujjnyi magas pereme is legyen. Az almát meghámozzuk, félbevágjuk, magházát kimetsszük, majd húsát fölszeleteljük, és sűrűn a tésztára rakosgatjuk. A tojásokat kissé fölverjük, a tejet hozzáadjuk, az almára öntjük. A vanÃliás cukorral meghintjük, és elÅ‘melegÃtett sütÅ‘ben, az alsó rácson, nagy lánggal (225 °C; légkeveréses sütÅ‘ben 200 °C) 25 percig sütjük. Megvárjuk, amÃg langyosra hűl, szeleteljük és tálaljuk.
ElkészÃtési idÅ‘: 50 perc.
Egy adag: 442 kcal / 1848 kJ.
Italajánlat: édes fehérbor.
|