Finom almatorta


Hozzávalók


(8 szelethez)
a tésztához:
15 dkg margarin (vaj is lehet)
1 dl (kb. 9-10 dkg) cukor
2 tojás
1 dl kb. (5 dkg) darált mandula
3 dl (kb. 20 dkg) finomliszt
1 kiskanál őrölt fahéj
a töltelékhez:
60 dkg alma
2 tojás
1 dl tej
1 csomag vaníliás cukor

A margarint a cukorral jól kikeverjük (robotgéppel magas fokozaton 2 perc alatt), majd a tojásokat egyenként beleütjük. A darált mandulát meg a lisztet hozzáadjuk, és a fahéjjal fűszerezve összedolgozzuk. Ezt a ragacsos masszát vizes kézzel (vagy késsel) sütőpapírral bélelt kisebb (20x30 centis) tepsibe nyomkodjuk úgy, hogy jó ujjnyi magas pereme is legyen. Az almát meghámozzuk, félbevágjuk, magházát kimetsszük, majd húsát fölszeleteljük, és sűrűn a tésztára rakosgatjuk. A tojásokat kissé fölverjük, a tejet hozzáadjuk, az almára öntjük. A vaníliás cukorral meghintjük, és előmelegített sütőben, az alsó rácson, nagy lánggal (225 °C; légkeveréses sütőben 200 °C) 25 percig sütjük. Megvárjuk, amíg langyosra hűl, szeleteljük és tálaljuk.


Elkészítési idő: 50 perc.
Egy adag: 442 kcal / 1848 kJ.
Italajánlat: édes fehérbor.