Édesanyám meggyes pitéje


Hozzávalók (kb. 40 szelethez)


a tésztához:
50 dkg finomliszt (a fele
Graham-liszt is lehet)
csipetnyi só
3 tojássárgája
1 citrom reszelt héja
1-2 evőkanál rum
2 dkg élesztő
0,5 dl langyos tej vagy tejföl
25 dkg puha (szobameleg)
margarin
3-4 evőkanál porcukor
a töltelékhez:
1,6 kg meggy (télen lehet
fagyasztott is)
1 csapott kiskanál őrölt fahéj
6 evőkanál cukor
3 tojásfehérje
a tészta nyújtásához:
liszt
a tetejére:
1 tojás
a tepsi kikenéséhez:
margarin

A tésztához valókat pontosan kimérve tálba tesszük, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk (az élesztőt sem kell fölfuttatni, elég csak a lisztbe morzsolni); akkor jó, amikor az edény falától elválik. Amíg a töltelék készül, letakarva hűtőbe tesszük. A meggyet leszárazzuk, kimagozzuk, majd a gyümölcsöt kissé kinyomkodjuk, különösen a fagyasztottat (ezt a gyümölcslevet azonnal igyuk meg, hogy erőt gyűjtsünk a további munkához), majd a fahéjjal fűszerezzük, a cukorral édesítjük, és a kemény habbá vert tojásfehérjét beleforgatjuk. A tésztát két részre osztjuk, enyhén lisztezett deszkán külön-külön tepsi nagyságúra nyújtjuk. Az egyiket egy kivajazott nagy tepsibe fektetjük. A meggyet egyenletesen ráterítjük, a másik tésztalapot ráborítjuk. A tetejét a felvert tojással megkenjük, villával megszurkáljuk, végül sütőben, a közepesnél egy kicsit kisebb lánggal (170 °C; légkeveréses sütőben 155 °C) kb. 40 percig sütjük. Ebből a mennyiségből kb. 40 közepes szeletet vághatunk. Aki szereti, a tetejét vaníliás cukorral is meghintheti.


Elkészítési idő: 1 óra 25 perc.
Egy adag: 100 kcal / 418 kJ.
Italajánlat: édes fehérbor Royal Oporto Tawny.

Jótanács: A tésztát úgy a legkönnyebb a tepsibe, illetve a töltelékre hengergetni, hogy kinyújtása után a tetejét enyhén meglisztezzük, a sodrófára tekerjük és onnan engedjük a helyére. Cukor helyett fõzésálló édesítõszerrel (ez szerepel a termék címkéjén; így keressük) is készülhet – ilyenek a Politur, Sunipol és Polisweet termékei. Ebbõl a tésztába 50 csepp, a töltelékbe 100 csepp kell. Július a meggy igazi szezonja, ilyenkor fagyasszunk le belõle..

Recept: Hargitai György.

   Fénykép: Halmos-Gabula.