Édesanyám meggyes pitéje
Hozzávalók
(kb. 40 szelethez)
a tésztához: 50 dkg finomliszt (a fele Graham-liszt is lehet) csipetnyi só 3 tojássárgája 1 citrom reszelt héja 1-2 evőkanál rum 2 dkg élesztő 0,5 dl langyos tej vagy tejföl 25 dkg puha (szobameleg) margarin 3-4 evőkanál porcukor a töltelékhez: 1,6 kg meggy (télen lehet fagyasztott is) 1 csapott kiskanál őrölt fahéj 6 evőkanál cukor 3 tojásfehérje a tészta nyújtásához: liszt a tetejére: 1 tojás a tepsi kikenéséhez: margarin
A tésztához valókat pontosan kimérve tálba tesszük, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk (az élesztÅ‘t sem kell fölfuttatni, elég csak a lisztbe morzsolni); akkor jó, amikor az edény falától elválik. AmÃg a töltelék készül, letakarva hűtÅ‘be tesszük. A meggyet leszárazzuk, kimagozzuk, majd a gyümölcsöt kissé kinyomkodjuk, különösen a fagyasztottat (ezt a gyümölcslevet azonnal igyuk meg, hogy erÅ‘t gyűjtsünk a további munkához), majd a fahéjjal fűszerezzük, a cukorral édesÃtjük, és a kemény habbá vert tojásfehérjét beleforgatjuk. A tésztát két részre osztjuk, enyhén lisztezett deszkán külön-külön tepsi nagyságúra nyújtjuk.
Az egyiket egy kivajazott nagy tepsibe fektetjük.
A meggyet egyenletesen ráterÃtjük, a másik tésztalapot ráborÃtjuk.
A tetejét a felvert tojással megkenjük, villával megszurkáljuk, végül sütÅ‘ben, a közepesnél egy kicsit kisebb lánggal (170 °C; légkeveréses sütÅ‘ben 155 °C) kb. 40 percig sütjük. EbbÅ‘l a mennyiségbÅ‘l kb. 40 közepes szeletet vághatunk. Aki szereti, a tetejét vanÃliás cukorral is meghintheti.
ElkészÃtési idÅ‘: 1 óra 25 perc.
Egy adag: 100 kcal / 418 kJ.
Italajánlat: édes fehérbor Royal Oporto Tawny.
Jótanács: A tésztát úgy a legkönnyebb a tepsibe, illetve a töltelékre hengergetni, hogy kinyújtása után a tetejét enyhén meglisztezzük, a sodrófára tekerjük és onnan engedjük a helyére.
Cukor helyett fõzésálló édesÃtõszerrel (ez szerepel a termék cÃmkéjén; Ãgy keressük) is
készülhet – ilyenek a Politur, Sunipol és Polisweet termékei. Ebbõl a tésztába 50 csepp,
a töltelékbe 100 csepp kell.
Július a meggy igazi szezonja, ilyenkor fagyasszunk le belõle..
Recept: Hargitai György. |
Fénykép: Halmos-Gabula. |
|
|