Kacsapástétom
Hozzávalók
(10)
1 kisebb, konyhakész, nem zsÃros pecsenyekacsa 2 evÅ‘kanál ételÃzesÃtÅ‘ por 0,5 dl száraz vörösbor 1 narancs 3 tojás 4 gerezd fokhagyma 1 mokkáskanál pástétomfűszer-keverék 1 mokkáskanál Å‘rölt bors a forma kikenéséhez: 1 evÅ‘kanál kacsazsÃr 1-2 evÅ‘kanál zsemlemorzsa
A kacsa hasüregébÅ‘l a hájat és a májat kiemeljük. (A konyhakész szárnyasnál ezt külön csomagolják.) A hájat kis kockákra vágjuk, zsÃrját lábasban kisütjük. Közben a kacsát 10-12 részre daraboljuk, a kiolvasztott zsÃrban körös-körül megpirÃtjuk. A fele ételÃzesÃtÅ‘t rászórjuk, egy kis pohárnyi vizet öntünk alá, és lefödve, kis lángon kb. 1 óra alatt vajpuhára pároljuk. Amikor kihűlt, kicsontozzuk és a húst a bÅ‘rével együtt finomra daráljuk. A maradék ételÃzesÃtÅ‘t, a kis kockákra vágott májat, a bort, a narancs reszelt héját és kifacsart levét belekeverjük. A tojások sárgáját, a zúzott fokhagymát meg a fűszereket is hozzáadjuk, végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk. Egy kisebb Å‘zgerinc- vagy pástétomformát kizsÃrozunk, a morzsával megszórjuk, a húsos masszát belesimÃtjuk. Alufóliával vagy a forma tetejével lezárjuk, és tepsibe állÃtjuk. Annyi vizet öntünk alá, amennyi a forma feléig ér, végül elÅ‘melegÃtett sütÅ‘ben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütÅ‘ben 165 °C) - a forma nagyságától függÅ‘en - kb. 35 percig sütjük. Akkor jó, ha a beleszúrt hústűre már nem ragad massza. Megvárjuk, amÃg kihűl, majd egy napra hűtÅ‘szekrénybe tesszük. Végül deszkára borÃtjuk, és forró vÃzbe mártott késsel fölszeleteljük.
ElkészÃtési idÅ‘: 2 óra 10 perc + hûtés.
Egy adag: 203 kcal / 849 kJ.
Italajánlat: száraz vörösbor.
|