Zöldbabfőzelék


Hozzávalók


1 kg zöldbab (mindegy hogy sárga- vagy zöldhüvelyű)
4 gerezd zúzott fokhagyma
1 csapott evőkanál só
1 csapott kiskanál
csípős paprikakrém
6 evőkanál olaj
2 evőkanál liszt
1 csapott kiskanál pirospaprika
2 dl tejföl
egy kevés ecet

A zöldbabot megmossuk, lecsöpögtetjük. Egyenként végüket levágva leszálkázzuk, vagyis a középen hosszában húzódó rostszálat lehúzzuk. (Az igazán zsenge babnál nincs ilyen.) A már szálkátlan babot 2 centis darabokra vágjuk és lábasba szórjuk. 1,2 liternyi vizet ráöntünk, nagy lángon fölforraljuk. Közben a zúzott fokhagymát hozzáadjuk, megsózzuk, a paprikakrémmel ízesítjük. Lefödve, kis lángon kb. 25 perc alatt puhára főzzük. Rántást készítünk, vagyis az olajon a lisztet kevergetve kb. 2 perc alatt világosbarnára pirítjuk. A tűzről lehúzzuk, pirospaprikával meghintjük, ha kihűlt, a tejföllel, (esetleg csöppnyi cukorral) ecettel ízesítjük. A bab forró levéből egy merőkanálnyit belemerünk, simára dolgozzuk, a lábasba öntjük. 2-3 percig kevergetve forraljuk, ezalatt a főzelék kellően besűrűsödik. Ha kell utánaízesítjük.


Elkészítési idő: 50 perc.
Egy adag: 354 kcal / 1480 kJ.
Italajánlat: egyszerû asztali fehérbor.

Jótanács: Fagyasztott vagy konzervbabból is készülhet. Az elõbbit fagyosan is a vízbe tehetjük, fõzni csak kb. 5 percig kell. A konzervet levével együtt öntjük a lábasba, és csak annyi vízzel egészítjük ki, hogy 1,2 liternyi legyen. Amint fölforrt, már be is ránthatjuk, ezért a rántást elõre el kell készíteni..

Recept: György.

   Fénykép: Halmos-Gabula.