Zöldbabfőzelék
Hozzávalók
1 kg zöldbab (mindegy hogy sárga- vagy zöldhüvelyű)
4 gerezd zúzott fokhagyma
1 csapott evőkanál só
1 csapott kiskanál
csÃpÅ‘s paprikakrém
6 evőkanál olaj
2 evőkanál liszt
1 csapott kiskanál pirospaprika
2 dl tejföl
egy kevés ecet
A zöldbabot megmossuk, lecsöpögtetjük. Egyenként végüket levágva leszálkázzuk, vagyis a középen hosszában húzódó rostszálat lehúzzuk. (Az igazán zsenge babnál nincs ilyen.)
A már szálkátlan babot 2 centis darabokra vágjuk és lábasba szórjuk. 1,2 liternyi vizet ráöntünk, nagy lángon fölforraljuk. Közben a zúzott fokhagymát hozzáadjuk, megsózzuk, a paprikakrémmel ÃzesÃtjük. Lefödve, kis lángon kb. 25 perc alatt puhára fÅ‘zzük.
Rántást készÃtünk, vagyis az olajon a lisztet kevergetve kb. 2 perc alatt világosbarnára pirÃtjuk. A tűzrÅ‘l lehúzzuk, pirospaprikával meghintjük, ha kihűlt, a tejföllel, (esetleg csöppnyi cukorral) ecettel ÃzesÃtjük.
A bab forró levébÅ‘l egy merÅ‘kanálnyit belemerünk, simára dolgozzuk, a lábasba öntjük. 2-3 percig kevergetve forraljuk, ezalatt a fÅ‘zelék kellÅ‘en besűrűsödik. Ha kell utánaÃzesÃtjük.
ElkészÃtési idÅ‘: 50 perc.
Egy adag: 354 kcal / 1480 kJ.
Italajánlat: egyszerû asztali fehérbor.
Jótanács: Fagyasztott vagy konzervbabból is készülhet. Az elõbbit fagyosan is a vÃzbe tehetjük, fõzni csak kb. 5 percig kell.
A konzervet levével együtt öntjük a lábasba, és csak annyi vÃzzel egészÃtjük ki, hogy 1,2 liternyi legyen. Amint fölforrt, már be is ránthatjuk, ezért a rántást elõre el kell készÃteni..
Recept: György. |
Fénykép: Halmos-Gabula. |
|
|