Zöldséggel rakott padlizsán


Hozzávalók


2 közepes padlizsán (egyenként kb. 40 deka)
2-3 evőkanál olaj
1 vöröshagyma
5 dkg vaj
15 dkg csiperkegomba
1 kisebb édesköménygumó (kb. 30 dkg)
10 dkg füstölt sonka
1 mokkáskanál só
1 púpozott evőkanál liszt
2 dl tejszín
1 mokkáskanál chili- vagy paprikakrém
a tetejére:
10 dkg reszelt sajt

A padlizsánokat megmossuk, leszárogatjuk és hosszában kettévágjuk. A feleket - vágott oldalukra fordítva - az olajon 4-5 percig sütjük. Kissé hűlni hagyjuk, majd belsejüket kikaparjuk és fölaprítjuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, és kis lángon a vajon megfonnyasztjuk. Közben a gombát meg az édesköményt megtisztítjuk, körömnyi kockákra daraboljuk és a kivájt padlizsánnal együtt a hagymára szórjuk. Nagy lángon 4-5 percig pirítjuk, végül a csíkokra metélt sonkát is belekeverjük. Megsózzuk, a liszttel meghintjük, még 1 percig tovább sütjük, majd a tejszínt ráöntjük, kevergetve 1-2 percig forraljuk, ezalatt jól besűrűsödik. Az erős paprikakrémmel tüzesítjük, majd a padlizsánok üregébe töltjük. A reszelt sajttal meghintjük, és előmelegített sütőben, nagy lánggal (220 °C; légkeveréses sütőben 200 °C) 15 percig sütjük.


Elkészítési idő: 1 óra 10 perc.
Egy adag: 572 kcal / 2391 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor.