Zöldséggel rakott padlizsán
Hozzávalók
2 közepes padlizsán (egyenként kb. 40 deka) 2-3 evÅ‘kanál olaj 1 vöröshagyma 5 dkg vaj 15 dkg csiperkegomba 1 kisebb édesköménygumó (kb. 30 dkg) 10 dkg füstölt sonka 1 mokkáskanál só 1 púpozott evÅ‘kanál liszt 2 dl tejszÃn 1 mokkáskanál chili- vagy paprikakrém a tetejére: 10 dkg reszelt sajt
A padlizsánokat megmossuk, leszárogatjuk és hosszában kettévágjuk. A feleket - vágott oldalukra fordÃtva - az olajon 4-5 percig sütjük. Kissé hűlni hagyjuk, majd belsejüket kikaparjuk és fölaprÃtjuk. A hagymát megtisztÃtjuk, finomra vágjuk, és kis lángon a vajon megfonnyasztjuk. Közben a gombát meg az édesköményt megtisztÃtjuk, körömnyi kockákra daraboljuk és a kivájt padlizsánnal együtt a hagymára szórjuk. Nagy lángon 4-5 percig pirÃtjuk, végül a csÃkokra metélt sonkát is belekeverjük. Megsózzuk, a liszttel meghintjük, még 1 percig tovább sütjük, majd a tejszÃnt ráöntjük, kevergetve 1-2 percig forraljuk, ezalatt jól besűrűsödik. Az erÅ‘s paprikakrémmel tüzesÃtjük, majd a padlizsánok üregébe töltjük. A reszelt sajttal meghintjük, és elÅ‘melegÃtett sütÅ‘ben, nagy lánggal (220 °C; légkeveréses sütÅ‘ben 200 °C) 15 percig sütjük.
ElkészÃtési idÅ‘: 1 óra 10 perc.
Egy adag: 572 kcal / 2391 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor.
|