Fokhagymás paprikás burgonya


Hozzávalók


10-15 dkg húsos császárszalonna
2 közepes vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál köménymag
1 kiskanál pirospaprika
1 evőkanál nem túl erős paprikakrém (a fele csípős is lehet)
1-1 paprika és paradicsom
só
1,5 kg burgonya

A szalonnát vékony csíkokra, a megtisztított vöröshagymát finomra vágjuk. Bográcsban, erős tűz fölött a szalonnát kiolvasztjuk, majd zsírjában, a tüzet kissé mérsékelve a hagymát megfuttatjuk. A zúzott fokhagymát és a köménymagot belekeverjük, a pirospaprikával meghintjük majd egy kevés vizet öntünk rá. A paprikakrémet, a fölaprított paprikát meg a paradicsomot hozzáadjuk, megsózzuk. Addig főzzük, amíg a burgonyát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk és beleszórjuk. Annyi vizet öntünk rá, hogy majdnem ellepje. Többször óvatosan megkeverjük, ha lehet kis rést hagyva lefödjük és gyenge tűz fölött kb. 35 perc alatt megpuhítjuk. 15-20 deka karikákra vágott kolbászt meg virslit is főzhetünk bele, ezt úgy 10 perccel azelőtt adjuk hozzá, mielőtt a burgonya megpuhul.


Elkészítési idő: 1 óra.
Egy adag: 645 kcal / 2697 kJ.
Italajánlat: száraz rozébor.