Kapros töltött káposzta
Hozzávalók
(8)
a töltelékhez: 25 dkg rizs 4 evőkanál olaj 4 tojás 80 dkg darált sertéshús 1 csapott evőkanál só 1 mokkáskanál őrölt bors 5 gerezd fokhagyma 1 csapott evőkanál pirospaprika 16 savanyúkáposzta-levél az aprókáposztához: 20 dkg császárszalonna 1 nagy vöröshagyma 2 zöldpaprika 3 paradicsom 1 evőkanál pirospaprika 1 evőkanál erős paprikakrém 2 kg savanyú káposzta só őrölt bors 5 dl tejföl 4 csokor kapor
ElÅ‘ször a töltelékeket állÃtjuk össze (már ez is készülhet bográcsban, amit utána legfeljebb csak ki kell öblÃteni). A rizst megmossuk, leszárÃtjuk, az olajon üvegesre pirÃtjuk és kb. 5 deci forrásban lévÅ‘ vÃzzel fölöntjük. Kis láng fölött, lefödve kb. 20 percig pároljuk, majd a tűzrÅ‘l levéve 15 percig gÅ‘zöljük. Ha kész, húsvillával fellazÃtjuk, kissé kihűtjük. Utána a tojásokkal együtt a darált húshoz adjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, a zúzott fokhagymával meg a pirospaprikával fűszerezzük és jól összedolgozzuk. A savanyú- káposzta-leveleket - miután vastag erüket kivágtuk - ezzel a masszával megtöltjük. A szalonnát kis kockákra, a hagymát finomra vágjuk. A kicsumázott paprikát meg a paradicsomot 1 centis kockákra daraboljuk. A szalonnát bográcsban kiolvasztjuk, zsÃrjában a hagymát megpirÃtjuk, a paprikát és a paradicsomot rádobjuk. Még néhány percig sütjük, majd a pirospaprikával meghintjük, a paprikakrémet belekeverjük. Közben a savanyú káposztát néhány vágással fölaprÃtjuk, hogy a szálai ne legyenek olyan hosszúak, majd a hagymás alaphoz adjuk. Megsózzuk (vigyázzunk, mert a káposzta is sós), megborsozzuk, 2 csokor fölaprÃtott kaporral fűszerezzük és közepes tűz fölött 30 percig pároljuk. Ha szükséges, egy kevés vizet is öntünk alá. Ekkor egy nagy merÅ‘kanálnyi káposztát a bográcsból kimerünk. A töltelékeket közben a benne maradt káposztára rakjuk, és a kiszedettel lefedjük, majd letakarjuk. Parázsló tűz fölött, kb. 1 órán át pároljuk. Közben meg-megrázogatjuk, ha kell, egy kevés vizet is öntünk alá. Végül a tölteléket kiemeljük belÅ‘le, az aprókáposztát a tejföllel gazdagÃtjuk, a töltelékeket újra belerakjuk. A maradék fölaprÃtott kaporral meghintve, tejföllel meglocsolva tálaljuk.
ElkészÃtési idÅ‘: 2 óra 50 perc.
Egy adag: 689 kcal / 2880 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor.
|