Kapros töltött káposzta


Hozzávalók (8)


a töltelékhez:
25 dkg rizs
4 evőkanál olaj
4 tojás
80 dkg darált sertéshús
1 csapott evőkanál só
1 mokkáskanál őrölt bors
5 gerezd fokhagyma
1 csapott evőkanál pirospaprika
16 savanyúkáposzta-levél
az aprókáposztához:
20 dkg császárszalonna
1 nagy vöröshagyma
2 zöldpaprika
3 paradicsom
1 evőkanál pirospaprika
1 evőkanál erős paprikakrém
2 kg savanyú káposzta
só
őrölt bors
5 dl tejföl
4 csokor kapor

Először a töltelékeket állítjuk össze (már ez is készülhet bográcsban, amit utána legfeljebb csak ki kell öblíteni). A rizst megmossuk, leszárítjuk, az olajon üvegesre pirítjuk és kb. 5 deci forrásban lévő vízzel fölöntjük. Kis láng fölött, lefödve kb. 20 percig pároljuk, majd a tűzről levéve 15 percig gőzöljük. Ha kész, húsvillával fellazítjuk, kissé kihűtjük. Utána a tojásokkal együtt a darált húshoz adjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, a zúzott fokhagymával meg a pirospaprikával fűszerezzük és jól összedolgozzuk. A savanyú- káposzta-leveleket - miután vastag erüket kivágtuk - ezzel a masszával megtöltjük. A szalonnát kis kockákra, a hagymát finomra vágjuk. A kicsumázott paprikát meg a paradicsomot 1 centis kockákra daraboljuk. A szalonnát bográcsban kiolvasztjuk, zsírjában a hagymát megpirítjuk, a paprikát és a paradicsomot rádobjuk. Még néhány percig sütjük, majd a pirospaprikával meghintjük, a paprikakrémet belekeverjük. Közben a savanyú káposztát néhány vágással fölaprítjuk, hogy a szálai ne legyenek olyan hosszúak, majd a hagymás alaphoz adjuk. Megsózzuk (vigyázzunk, mert a káposzta is sós), megborsozzuk, 2 csokor fölaprított kaporral fűszerezzük és közepes tűz fölött 30 percig pároljuk. Ha szükséges, egy kevés vizet is öntünk alá. Ekkor egy nagy merőkanálnyi káposztát a bográcsból kimerünk. A töltelékeket közben a benne maradt káposztára rakjuk, és a kiszedettel lefedjük, majd letakarjuk. Parázsló tűz fölött, kb. 1 órán át pároljuk. Közben meg-megrázogatjuk, ha kell, egy kevés vizet is öntünk alá. Végül a tölteléket kiemeljük belőle, az aprókáposztát a tejföllel gazdagítjuk, a töltelékeket újra belerakjuk. A maradék fölaprított kaporral meghintve, tejföllel meglocsolva tálaljuk.


Elkészítési idő: 2 óra 50 perc.
Egy adag: 689 kcal / 2880 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor.