Lecsó télire


Hozzávalók


1 kg paprika (fele édes, fele bogyiszlói)
2 nagy almaparadicsom (35 dkg)
2 közepes vöröshagyma
6 evőkanál olaj
1 kiskanál só

E mennyiségek csak viszonyításra szolgálnak, hogy bárki könnyen kiszámolhassa a hozzávalókat attól függően, mennyi paprikából főzi a lecsót. A munkát az üvegek és csavaros tetejük kiforrázásával, fertőtlenítésével kezdjük. Ha kész, a hagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk, de leggyorsabb - főként, amikor többet főzünk be -, ha ledaráljuk. A paradicsomok szárát kimetsszük, tetejüket kissé bevágjuk, majd forrásban lévő vízbe mártjuk. Lecsöpögtetjük, héját lehúzzuk, a szemeket földaraboljuk. Az olajon a hagymát kevergetve megfonnyasztjuk, majd a paradicsomot hozzáadjuk, megsózzuk. Kis lángon, néhányszor megkeverve addig főzzük, míg jó sűrű mártás nem lesz belőle. Ezalatt a paprikát megmossuk, lecsöpögtetjük, és kisujjnyi vastagon fölszeleteljük, amíg a csumájához nem érünk, a többit pedig körben levágjuk a szárról. Közben ne feledjük néhányszor megkeverni a hagymás-paradicsomos alapot, oda ne kapjon, mire beleszórjuk a paprikát. Miután ez megtörtént, közepes lángon, fedetlenül, kevergetve kb. 25 percig pároljuk. Akkor jó, ha a paprika már nem kemény, de a héja sem vált még le. Az üvegeket a lábas mellé készítjük, meleg vízzel töltött tepsibe állítva. A forró lecsóból mindegyikbe töltünk egy merőkanállal, így apránként merjük tele őket, nem egyszerre töltjük meg, nehogy elpattanjon az üveg. A csavaros tetőkkel valamennyit szorosan lezárjuk, újságpapírba csomagoljuk, így még lassabban hűl ki, majd szárazgőzbe - azaz takarók, párnák közé - tesszük legalább 24 órára. Amikor kihűlt, mehet a kamrába.