Lecsó télire
Hozzávalók
1 kg paprika (fele édes, fele bogyiszlói) 2 nagy almaparadicsom (35 dkg) 2 közepes vöröshagyma 6 evőkanál olaj 1 kiskanál só
E mennyiségek csak viszonyÃtásra szolgálnak, hogy bárki könnyen kiszámolhassa a hozzávalókat attól függÅ‘en, mennyi paprikából fÅ‘zi a lecsót. A munkát az üvegek és csavaros tetejük kiforrázásával, fertÅ‘tlenÃtésével kezdjük. Ha kész, a hagymát megtisztÃtjuk, és apróra vágjuk, de leggyorsabb - fÅ‘ként, amikor többet fÅ‘zünk be -, ha ledaráljuk. A paradicsomok szárát kimetsszük, tetejüket kissé bevágjuk, majd forrásban lévÅ‘ vÃzbe mártjuk. Lecsöpögtetjük, héját lehúzzuk, a szemeket földaraboljuk. Az olajon a hagymát kevergetve megfonnyasztjuk, majd a paradicsomot hozzáadjuk, megsózzuk. Kis lángon, néhányszor megkeverve addig fÅ‘zzük, mÃg jó sűrű mártás nem lesz belÅ‘le. Ezalatt a paprikát megmossuk, lecsöpögtetjük, és kisujjnyi vastagon fölszeleteljük, amÃg a csumájához nem érünk, a többit pedig körben levágjuk a szárról. Közben ne feledjük néhányszor megkeverni a hagymás-paradicsomos alapot, oda ne kapjon, mire beleszórjuk a paprikát. Miután ez megtörtént, közepes lángon, fedetlenül, kevergetve kb. 25 percig pároljuk. Akkor jó, ha a paprika már nem kemény, de a héja sem vált még le. Az üvegeket a lábas mellé készÃtjük, meleg vÃzzel töltött tepsibe állÃtva. A forró lecsóból mindegyikbe töltünk egy merÅ‘kanállal, Ãgy apránként merjük tele Å‘ket, nem egyszerre töltjük meg, nehogy elpattanjon az üveg. A csavaros tetÅ‘kkel valamennyit szorosan lezárjuk, újságpapÃrba csomagoljuk, Ãgy még lassabban hűl ki, majd szárazgÅ‘zbe - azaz takarók, párnák közé - tesszük legalább 24 órára. Amikor kihűlt, mehet a kamrába.
|