Magyaros lecsó
Hozzávalók
40 dkg paradicsom 1 nagy vöröshagyma 4 evÅ‘kanál olaj 2 kiskanál pirospaprika 1 kiskanál só 1 kg húsos édes zöldpaprika 1 mokkáskanál csÃpÅ‘s paprikakrém kiegészÃtésül: virsli, lecsókolbász vagy krinolin tojás, esetleg rizs
A magyaros változathoz a paradicsomokat megmossuk, zöld részüket kiskéssel kivágjuk, tetejüket behasÃtjuk. Utána óvatosan, lobogó, forró vÃzbe engedjük, majd a tűzrÅ‘l azonnal lehúzzuk és fél percig állni hagyjuk. Ezt követÅ‘en leszűrjük, héjukat lehúzzuk, húsukat cikkekre vágjuk. A hámozás - fÅ‘ként nagy mennyiségnél - idÅ‘igényes feladat. Ha a paradicsomnak a héja vékony, vagy ha van, akit nem zavar a lecsóban esetleg felpöndörödÅ‘ héj, a hámozás elhagyható.
A megtisztÃtott hagymát finomra aprÃtjuk. Az olajon közepes lángon kevergetve aranysárgára pirÃtjuk, a tűzrÅ‘l lehúzzuk és a pirospaprikát belekeverjük. A paradicsomot azonnal rádobjuk, nehogy a paprika megégjen. Enyhén megsózzuk, és kis lángon, kb. 20 percig pároljuk. Ha a paradicsom nem elég leveses, egy kevés vizet is öntünk alá. Akkor jó, ha a hagymával együtt teljesen szétfÅ‘, szinte sűrű mártássá válik. Ezalatt a paprikákat kicsumázzuk, majd nagyobb kockákra (esetleg karikákra) vágjuk. Utána a paradicsomos alaphoz adjuk, újból megsózzuk, majd kis lángon, 20 perc alatt puhára pároljuk. Fontos, hogy ne fedjük le, mert a gÅ‘zben a paprika héja könnyen leválik. Közben néhányszor megkeverjük. A paprikakrémmel megadjuk az erejét. MielÅ‘tt a paprika teljesen megpuhulna, karikákra vágott vagy egészben hagyott virslit, lecsókolbászt vagy krinolint is fÅ‘zhetünk bele.
ElkészÃtési idÅ‘: 35 perc.
Egy adag: 313 kcal / 1310 kJ.
Italajánlat: könnyû, száraz, “fûszeres” jellegû vörösbor.
|