Magyaros lecsó


Hozzávalók


40 dkg paradicsom
1 nagy vöröshagyma
4 evőkanál olaj
2 kiskanál pirospaprika
1 kiskanál só
1 kg húsos édes zöldpaprika
1 mokkáskanál csípős paprikakrém
kiegészítésül:
virsli, lecsókolbász vagy krinolin
tojás, esetleg rizs

A magyaros változathoz a paradicsomokat megmossuk, zöld részüket kiskéssel kivágjuk, tetejüket behasítjuk. Utána óvatosan, lobogó, forró vízbe engedjük, majd a tűzről azonnal lehúzzuk és fél percig állni hagyjuk. Ezt követően leszűrjük, héjukat lehúzzuk, húsukat cikkekre vágjuk. A hámozás - főként nagy mennyiségnél - időigényes feladat. Ha a paradicsomnak a héja vékony, vagy ha van, akit nem zavar a lecsóban esetleg felpöndörödő héj, a hámozás elhagyható. A megtisztított hagymát finomra aprítjuk. Az olajon közepes lángon kevergetve aranysárgára pirítjuk, a tűzről lehúzzuk és a pirospaprikát belekeverjük. A paradicsomot azonnal rádobjuk, nehogy a paprika megégjen. Enyhén megsózzuk, és kis lángon, kb. 20 percig pároljuk. Ha a paradicsom nem elég leveses, egy kevés vizet is öntünk alá. Akkor jó, ha a hagymával együtt teljesen szétfő, szinte sűrű mártássá válik. Ezalatt a paprikákat kicsumázzuk, majd nagyobb kockákra (esetleg karikákra) vágjuk. Utána a paradicsomos alaphoz adjuk, újból megsózzuk, majd kis lángon, 20 perc alatt puhára pároljuk. Fontos, hogy ne fedjük le, mert a gőzben a paprika héja könnyen leválik. Közben néhányszor megkeverjük. A paprikakrémmel megadjuk az erejét. Mielőtt a paprika teljesen megpuhulna, karikákra vágott vagy egészben hagyott virslit, lecsókolbászt vagy krinolint is főzhetünk bele.


Elkészítési idő: 35 perc.
Egy adag: 313 kcal / 1310 kJ.
Italajánlat: könnyû, száraz, “fûszeres” jellegû vörösbor.