Bélszínjava Budapest módra


Hozzávalók


60 dkg bélszín
őrölt bors
mustár
só
1 közepes vöröshagyma
6 evőkanál olaj
1 mokkáskanál pirospaprika
20 dkg sertéscsont
1-1 paradicsom és zöldpaprika (télen 10-15 dkg mélyhűtött vagy konzerv lecsó)
15 dkg szárnyasmáj
10 dkg gomba
8 dkg füstölt szalonna
10 dkg főtt zöldborsó

A bélszínt lehártyázzuk, megborsozzuk, mustárral megkenjük. Megolajozott alufóliába csomagoljuk, hűtőszekrényben 3 napig érleljük. Utána 4 szeletre vágjuk, kissé kiverjük, megsózzuk, megborsozzuk. Ha a húst angolosra vagy félangolosra sütjük, akkor az is jó, ha anélkül, hogy ellapítanánk, egy-egy szelet szalonnával körbetekerjük. A hagymát megtisztítjuk, fölaprítjuk, és a fele olajon megfuttatjuk. A pirospaprikával megszórjuk, majd egy jó pohár vízzel azonnal fölöntjük. A csontot földaraboljuk, és a pörköltalapban kb. 20 percig főzzük. Közben a paradicsom szárát kimetsszük, a paprikát kicsumázzuk, mindkettő húsát egycentis kockákra vágjuk, ahogyan a megmosott májat és a megtisztított gombát. A szalonnát is apróra kockázzuk, kisütjük, majd a májat, a gombát és a paprikát 4-5 percig pirítjuk rajta. Hozzáadjuk a paradicsomot, megkeverjük és beleszórjuk a borsót. A pörköltalapot rászűrjük. A húst a maradék olajon megsütjük, végül a raguval leöntjük. Petrezselymes rizzsel, vagy sült burgonyával kínáljuk.


Elkészítési idő: 45 perc + érlelés.
Egy adag: 515 kcal / 2153 kJ.
Italajánlat: száraz vörösbor.