BélszÃnjava Budapest módra
Hozzávalók
60 dkg bélszÃn Å‘rölt bors mustár só 1 közepes vöröshagyma 6 evÅ‘kanál olaj 1 mokkáskanál pirospaprika 20 dkg sertéscsont 1-1 paradicsom és zöldpaprika (télen 10-15 dkg mélyhűtött vagy konzerv lecsó) 15 dkg szárnyasmáj 10 dkg gomba 8 dkg füstölt szalonna 10 dkg fÅ‘tt zöldborsó
A bélszÃnt lehártyázzuk, megborsozzuk, mustárral megkenjük. Megolajozott alufóliába csomagoljuk, hűtÅ‘szekrényben 3 napig érleljük. Utána 4 szeletre vágjuk, kissé kiverjük, megsózzuk, megborsozzuk. Ha a húst angolosra vagy félangolosra sütjük, akkor az is jó, ha anélkül, hogy ellapÃtanánk, egy-egy szelet szalonnával körbetekerjük. A hagymát megtisztÃtjuk, fölaprÃtjuk, és a fele olajon megfuttatjuk. A pirospaprikával megszórjuk, majd egy jó pohár vÃzzel azonnal fölöntjük. A csontot földaraboljuk, és a pörköltalapban kb. 20 percig fÅ‘zzük. Közben a paradicsom szárát kimetsszük, a paprikát kicsumázzuk, mindkettÅ‘ húsát egycentis kockákra vágjuk, ahogyan a megmosott májat és a megtisztÃtott gombát. A szalonnát is apróra kockázzuk, kisütjük, majd a májat, a gombát és a paprikát 4-5 percig pirÃtjuk rajta. Hozzáadjuk a paradicsomot, megkeverjük és beleszórjuk a borsót. A pörköltalapot rászűrjük. A húst a maradék olajon megsütjük, végül a raguval leöntjük. Petrezselymes rizzsel, vagy sült burgonyával kÃnáljuk.
ElkészÃtési idÅ‘: 45 perc + érlelés.
Egy adag: 515 kcal / 2153 kJ.
Italajánlat: száraz vörösbor.
|