Gyönytyúkleves
Hozzávalók
1,8-2 kg-os gyöngytyúk
20-25 dkg levestészta
(csigatészta vagy cérnametélt)
1 közepes vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1 kiskanál egész fekete bors
2-3 dkg só
4-4 kisebb sárgarépa
és petrezselyemgyökér
1 kis karalábé
1 zellergumó
2-3 burgonya
A megtisztÃtott gyöngytyúkot az elkészÃtés elÅ‘tt legalább 1 napig pihentessük. Húsa sötétlila szÃnű, de fÅ‘zéskor kifehéredik. A szárnyast nagyobb darabokra bontjuk (szárny, comb, félbevágott mell), fazékba tesszük, és bÅ‘ 3 liter vÃzzel felöntjük. Az egészben hagyott vöröshagymát, a megtisztÃtott fokhagymagerezdeket és a borsot beledobjuk. Lassú tűzön gyöngyözve fÅ‘zzük, hogy a leve tiszta maradjon. Amikor a hús kb. félig megfÅ‘tt, a sót, a zöldségeket és a burgonyát is hozzáadjuk. Ha megfÅ‘tt, levét finom szűrÅ‘n átszűrjük. A húst és a zöldségeket külön kÃnáljuk. A kész levesbÅ‘l kb. fél litert kimerünk, a csigatésztát vagy a metéltet abban fÅ‘zzük ki. Mindig forrón tálaljuk.
Recept: Kovács Károly. |
Fénykép: Kútvölgyi Mihály. |
|
|