Gyönytyúkleves


Hozzávalók


1,8-2 kg-os gyöngytyúk
20-25 dkg levestészta
(csigatészta vagy cérnametélt)
1 közepes vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1 kiskanál egész fekete bors
2-3 dkg só
4-4 kisebb sárgarépa
és petrezselyemgyökér
1 kis karalábé
1 zellergumó
2-3 burgonya

A megtisztított gyöngytyúkot az elkészítés előtt legalább 1 napig pihentessük. Húsa sötétlila színű, de főzéskor kifehéredik. A szárnyast nagyobb darabokra bontjuk (szárny, comb, félbevágott mell), fazékba tesszük, és bő 3 liter vízzel felöntjük. Az egészben hagyott vöröshagymát, a megtisztított fokhagymagerezdeket és a borsot beledobjuk. Lassú tűzön gyöngyözve főzzük, hogy a leve tiszta maradjon. Amikor a hús kb. félig megfőtt, a sót, a zöldségeket és a burgonyát is hozzáadjuk. Ha megfőtt, levét finom szűrőn átszűrjük. A húst és a zöldségeket külön kínáljuk. A kész levesből kb. fél litert kimerünk, a csigatésztát vagy a metéltet abban főzzük ki. Mindig forrón tálaljuk.


Recept: Kovács Károly.

   Fénykép: Kútvölgyi Mihály.