Citromos pulykacomb


Hozzávalók


1 pulykacomb (kb. 80 dkg)
1 kiskanál szegfűszeg
4 gerezd fokhagyma
só
3 evőkanál olaj
1 dl fehérbor
1 dl tejföl
a pácoláshoz:
1 citrom, néhány szem egész bors és borókabogyó
1 kiskanál szegfűszeg
késhegynyi őrölt gyömbér
1 kiskanál só
1 evőkanál 5%-os almaecet

A páchoz a citromot meghámozzuk, húsát vékonyan felkarikázzuk (a citromhéjra még szükségünk lesz, ezért megőrizzük). 7 deci vízben a fűszerekkel 2-3 percig forraljuk, majd hűlni hagyjuk. A hideg pácot a megmosott húsra öntjük, úgy, hogy ellepje. Lefödve 2 napra hűtőbe állítjuk, közben néhányszor megforgatjuk. A húst pácolás után lecsöpögtetjük, és szárazra töröljük. A félretett citromhéjat - a fehér részt gondosan levágva - vastagabb csíkokra vágjuk. Egy-egy szál citromhéjat egy szegfűszeggel meg egy darabka fokhagymával összefogunk, és a húsba tűzdeljük. Sóval bedörzsöljük és forró olajon körös-körül fehéredésig sütjük. A pácléből 2 decit aláöntve puhára pároljuk. (Közben az elpárolgó levét folyamatosan pótoljuk.) Amikor a comb megpuhult, kiemeljük és felszeleteljük. Visszamaradt levét a borral 2 decire beforraljuk, majd a húsra szűrjük. Köretnek petrezselymes rizs illik hozzá.


Elkészítési idő: 2 óra + pácolás, érlelés.
Egy adag: 680 kcal / 2844 kJ.
Italajánlat: rozébor.