Citromos pulykacomb
Hozzávalók
1 pulykacomb (kb. 80 dkg) 1 kiskanál szegfűszeg 4 gerezd fokhagyma só 3 evőkanál olaj 1 dl fehérbor 1 dl tejföl a pácoláshoz: 1 citrom, néhány szem egész bors és borókabogyó 1 kiskanál szegfűszeg késhegynyi őrölt gyömbér 1 kiskanál só 1 evőkanál 5%-os almaecet
A páchoz a citromot meghámozzuk, húsát vékonyan felkarikázzuk (a citromhéjra még szükségünk lesz, ezért megÅ‘rizzük). 7 deci vÃzben a fűszerekkel 2-3 percig forraljuk, majd hűlni hagyjuk. A hideg pácot a megmosott húsra öntjük, úgy, hogy ellepje. Lefödve 2 napra hűtÅ‘be állÃtjuk, közben néhányszor megforgatjuk. A húst pácolás után lecsöpögtetjük, és szárazra töröljük. A félretett citromhéjat - a fehér részt gondosan levágva - vastagabb csÃkokra vágjuk. Egy-egy szál citromhéjat egy szegfűszeggel meg egy darabka fokhagymával összefogunk, és a húsba tűzdeljük. Sóval bedörzsöljük és forró olajon körös-körül fehéredésig sütjük. A páclébÅ‘l 2 decit aláöntve puhára pároljuk. (Közben az elpárolgó levét folyamatosan pótoljuk.) Amikor a comb megpuhult, kiemeljük és felszeleteljük. Visszamaradt levét a borral 2 decire beforraljuk, majd a húsra szűrjük. Köretnek petrezselymes rizs illik hozzá.
ElkészÃtési idÅ‘: 2 óra + pácolás, érlelés.
Egy adag: 680 kcal / 2844 kJ.
Italajánlat: rozébor.
|