Csirkecsíkok párolt rizzsel


Hozzávalók


60 dkg csirkemellfilé
60 dkg zsenge cukkini
5 evőkanál olaj vagy 5 dkg vaj
fél csokor kapor
fél csokor metélőhagyma
1 csapott kiskanál só
1 dl tejföl
1 dl tejszín
1 kiskanál liszt
a körethez:
1 doboz (2 tasak) gyorsrizs

Egy közepes fazékba vizet töltünk, s tűzre tesszük, hogy fölforrjon. A csirkemellet kisujjnyi csíkokra metéljük. A cukkinit megmossuk, leszárogatjuk, majd a végeit lecsapva, hámozás nélkül 2 centi vastagra fölszeleteljük, azután a húshoz hasonló vastagságú hasábokra vágjuk. Ezalatt a nagyobb adag víz is fölforrt, amibe a gyorsrizs kerül. Egy mokkáskanálnyi sóval ízesítjük, és a dobozon lévő előírás szerint megfőzzük. Általában 15 perc alatt megpuhul (pont amikorra kell). A sütőt jó közepes lángra előmelegítjük. A csirkehúst magas falú - lehetőleg vas - serpenyőben nagy lángon, az olajon kevergetve 2-3 perc alatt megpirítjuk. Akkor jó, ha körös-körül kifehéredik. Utána a cukkinit hozzáadjuk, további 2-3 percig sütjük. Közben néhányszor megkeverjük, a “szünetben” pedig a kaprot és a metélőhagymát finomra aprítjuk. A tejfölt és a tejszínt a liszttel simára keverjük, a cukkinis csirkére öntjük és megsózzuk. 2-3 percig forraljuk, ezalatt a leve mártásszerűen besűrűsödik. A rizst lecsöpögtetjük, a tasakból kibontjuk, és a forró cukkinis csirkeraguval máris tálalhatjuk.


Egy adag: 638 kcal / 2669 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor.