Kovászos uborka


Hozzávalók


(egy 3 literes üveghez)
1,5 kg kovászolni való uborka (a fele lehet hasonló méretű cukkini is)
2 csokor kapor
6 gerezd (1 fej) fokhagyma
2 liter víz
4 csapott evőkanál só
egy szelet fehérkenyér

Az uborkát folyó víz alatt jól megmossuk; jó, ha körömkefével is megdörzsölgetjük. Utána a végeit kb. ujjnyi vastagon levágjuk, majd ugyanitt hosszában majdnem végig bemetsszük. A kaprot megmossuk, lecsöpögtetjük. A fokhagymát megtisztítjuk, gerezdjeire bontjuk. Ha friss fokhagymát használunk hozzá, azt még nem lehet szétszedegetni, ezért hámozás után cikkekre vágjuk. A kapor felét egy jól kimosott 3 literes üveg aljára fektetjük, majd az uborkákat szorosan ráállítgatjuk, közben a fokhagymát is beletesszük. A vizet a sóval fölforraljuk, majd a tűzről lehúzzuk. A kenyeret belepróbáljuk az üvegbe, ha túl nagy lenne, félbevágjuk. Utána megpirítjuk és az uborka tetejére fektetjük. Még jobb, ha - ahogyan a képen is látható - tüllzacskóba csomagoljuk és így kerül az üvegbe, mert a kenyér ekkor nem mállik szét. A még meleg sós vizet ráöntjük úgy, hogy a kenyeret is ellepje, majd egy kis tányért borítunk a tetejére. Napos párkányra vagy erkélyre tesszük, és 3-4 napig érleljük, közben az üveget többször megforgatjuk. Ha felbontottuk, az uborkát tároljuk hűtőben, különben könnyen megromlik. Célszerű az uborkát egy másik üvegbe átrakni, levét rászűrni és így hidegre tenni.


Elkészítési idő: 30 perc + érlelés.