Kovászos uborka
Hozzávalók
(egy 3 literes üveghez) 1,5 kg kovászolni való uborka (a fele lehet hasonló méretű cukkini is) 2 csokor kapor 6 gerezd (1 fej) fokhagyma 2 liter vÃz 4 csapott evÅ‘kanál só egy szelet fehérkenyér
Az uborkát folyó vÃz alatt jól megmossuk; jó, ha körömkefével is megdörzsölgetjük. Utána a végeit kb. ujjnyi vastagon levágjuk, majd ugyanitt hosszában majdnem végig bemetsszük. A kaprot megmossuk, lecsöpögtetjük. A fokhagymát megtisztÃtjuk, gerezdjeire bontjuk. Ha friss fokhagymát használunk hozzá, azt még nem lehet szétszedegetni, ezért hámozás után cikkekre vágjuk. A kapor felét egy jól kimosott 3 literes üveg aljára fektetjük, majd az uborkákat szorosan ráállÃtgatjuk, közben a fokhagymát is beletesszük. A vizet a sóval fölforraljuk, majd a tűzrÅ‘l lehúzzuk. A kenyeret belepróbáljuk az üvegbe, ha túl nagy lenne, félbevágjuk. Utána megpirÃtjuk és az uborka tetejére fektetjük. Még jobb, ha - ahogyan a képen is látható - tüllzacskóba csomagoljuk és Ãgy kerül az üvegbe, mert a kenyér ekkor nem mállik szét. A még meleg sós vizet ráöntjük úgy, hogy a kenyeret is ellepje, majd egy kis tányért borÃtunk a tetejére. Napos párkányra vagy erkélyre tesszük, és 3-4 napig érleljük, közben az üveget többször megforgatjuk. Ha felbontottuk, az uborkát tároljuk hűtÅ‘ben, különben könnyen megromlik. Célszerű az uborkát egy másik üvegbe átrakni, levét rászűrni és Ãgy hidegre tenni.
ElkészÃtési idÅ‘: 30 perc + érlelés.
|