Francia almatorta
Hozzávalók
(8 szelethez)
a tésztához: 4 dl (kb. 26 dkg) finomliszt
12,5 dkg margarin
fél mokkáskanál só
0,5 dl hideg vÃz
a töltelékhez: 75-80 dkg alma
1 citrom leve
4 evőkanál (kb. 10 dkg) cukor
5 dkg margarin
a forma kikenéséhez:
2 dkg margarin
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, megsózzuk, majd a vÃzzel összegyúrjuk. Folpackba csomagolva 1 órára hűtÅ‘szekrénybe tesszük. Az almát megmossuk, hámozás nélkül félbevágjuk, magházát kimetsszük, majd húsát 3 milliméter vastagon fölszeleteljük. A tésztát egy kivajazott, 26 centi átmérÅ‘jű, alacsony tortaformába simÃtjuk úgy, hogy pereme is legyen (a legegyszerűbb kézzel belenyomkodni). Utána az almát körben rárakjuk úgy, hogy a szeletek félig takarják egymást. A citrom levével megöntözzük – vagy ecsettel rákenjük –, majd a cukorral megszórjuk. Az olvasztott margarinnal meglocsoljuk, végül elÅ‘melegÃtett sütÅ‘ben, nagy lánggal (220 °C; légkeveréses sütÅ‘ben 200 °C) kb. 30 percig sütjük. Mire kihűl, az almából kisült levet a tészta mind beissza, Ãgy nem lesz „szalonnás”.
ElkészÃtési idÅ‘: 1 óra.
Egy adag: 378 kcal / 1580 kJ.
|