Tejszínes túrótorta
1 szelet energiája


Hozzávalók


(16 szelethez)
az omlós tésztához:
5 dkg cukor, 10 dkg vaj
15 dkg finomliszt
1 tojássárgája
fél citrom reszelt héja
a piskótához:
2 tojás
2 csapott evőkanál cukor
2 evőkanál finomliszt
1 kiskanál kakaópor
a töltelékhez:
6-8 dkg mazsola
30 dkg tehéntúró
fél citrom reszelt héja
2-3 evőkanál porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 púpozott evőkanál zselatinpor
4 dl tejszín
a megkenéséhez:
1 púpozott evőkanál sárgabaracklekvár
a díszítéshez:
1 kiskanál zselatinpor
2 dl tejszín
néhány citromkarika
5-5 dkg pörkölt mogyoró és étcsokoládé

Az omlós tésztához valókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, hűtőszekrényben fél órán át pihentetjük. Ezalatt elkészítjük a piskótát: a tojások sárgáját a cukor egyharmadával fehéredésig keverjük, a tojásfehérjét a többi cukorral kemény habbá verjük. A lisztet a kakaóporral összekeverjük. A kétféle tojásos masszát laza mozdulatokkal egymásba forgatjuk, közben a kakaós lisztet is beleszórjuk. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, egy 24 centi átmérőjű tortakarikát ráteszünk, és körberajzoljuk. A piskótamasszát a közepére halmozzuk, majd egyenletesen, a kör nagyságának megfelelően szétkenjük. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 15 percig sütjük. A papírt még forrón lehúzzuk róla, majd a tésztát a tortakarikával kiszúrjuk, így leesik a túlfolyt rész. Az omlós tésztát ugyancsak kör alakúra lapítjuk, változatlan lánggal kb. 18 percig sütjük, még melegen kiszúrjuk. A töltelékhez a mazsolát annyi vízben, amennyi ellepi, felforraljuk, levében hűlni hagyjuk, végül jól lecsöpögtetjük. A túrót szitán áttörjük, a citromhéjjal, a porcukorral meg a vaníliás cukorral ízesítjük, a mazsolát hozzáadjuk. A zselatint 1 deci hideg vízben néhány percig duzzasztjuk, utána kevergetve addig melegítjük, amíg föloldódik. Kissé hűlni hagyjuk, ezalatt a tejszínt kemény habbá verjük. Utóbbit a túrókrémbe keverjük, az olvasztott zselatint belecsorgatjuk. Az omlós tésztát a tortakarikába tesszük, baracklekvárral megkenjük. A túrókrém felét rásimítjuk, a piskótalapot ráfektetjük, majd a maradék túrókrémmel megkenjük. Hűtőszekrényben 2-3 órán át dermesztjük, utána forró vízbe mártott késsel körbevágjuk, a formát a tortáról leemeljük. A díszítéshez a zselatint fél deci vízben föloldjuk, majd a kemény habbá vert tejszínbe csorgatjuk. A felét a torta oldalára és tetejére kenjük, a többit csillagcsöves habzsákba töltjük, és a tetejére nyomjuk. A karikákra szelt citromot kis cikkekre vágjuk, a tortát ezzel díszítjük. A mogyorót meg az étcsokoládét durvára vágjuk, és körben a torta oldalára tapasztjuk. 1 órára hűtőbe tesszük, hogy a díszítés is megszilárduljon.


Elkészítési idő: 2 óra 40 perc + dermesztés.
Egy adag: 345 kcal / 1443 kJ.
Italajánlat: édes fehérbor.