TejszÃnes túrótorta
1 szelet energiája
Hozzávalók
(16 szelethez) az omlós tésztához: 5 dkg cukor, 10 dkg vaj 15 dkg finomliszt 1 tojássárgája fél citrom reszelt héja a piskótához: 2 tojás 2 csapott evÅ‘kanál cukor 2 evÅ‘kanál finomliszt 1 kiskanál kakaópor a töltelékhez: 6-8 dkg mazsola 30 dkg tehéntúró fél citrom reszelt héja 2-3 evÅ‘kanál porcukor 1 csomag vanÃliás cukor 1 púpozott evÅ‘kanál zselatinpor 4 dl tejszÃn a megkenéséhez: 1 púpozott evÅ‘kanál sárgabaracklekvár a dÃszÃtéshez: 1 kiskanál zselatinpor 2 dl tejszÃn néhány citromkarika 5-5 dkg pörkölt mogyoró és étcsokoládé
Az omlós tésztához valókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, hűtÅ‘szekrényben fél órán át pihentetjük. Ezalatt elkészÃtjük a piskótát: a tojások sárgáját a cukor egyharmadával fehéredésig keverjük, a tojásfehérjét a többi cukorral kemény habbá verjük. A lisztet a kakaóporral összekeverjük. A kétféle tojásos masszát laza mozdulatokkal egymásba forgatjuk, közben a kakaós lisztet is beleszórjuk. Egy tepsit sütÅ‘papÃrral kibélelünk, egy 24 centi átmérÅ‘jű tortakarikát ráteszünk, és körberajzoljuk. A piskótamasszát a közepére halmozzuk, majd egyenletesen, a kör nagyságának megfelelÅ‘en szétkenjük. ElÅ‘melegÃtett sütÅ‘ben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütÅ‘ben 165 °C) kb. 15 percig sütjük. A papÃrt még forrón lehúzzuk róla, majd a tésztát a tortakarikával kiszúrjuk, Ãgy leesik a túlfolyt rész. Az omlós tésztát ugyancsak kör alakúra lapÃtjuk, változatlan lánggal kb. 18 percig sütjük, még melegen kiszúrjuk. A töltelékhez a mazsolát annyi vÃzben, amennyi ellepi, felforraljuk, levében hűlni hagyjuk, végül jól lecsöpögtetjük. A túrót szitán áttörjük, a citromhéjjal, a porcukorral meg a vanÃliás cukorral ÃzesÃtjük, a mazsolát hozzáadjuk. A zselatint 1 deci hideg vÃzben néhány percig duzzasztjuk, utána kevergetve addig melegÃtjük, amÃg föloldódik. Kissé hűlni hagyjuk, ezalatt a tejszÃnt kemény habbá verjük. Utóbbit a túrókrémbe keverjük, az olvasztott zselatint belecsorgatjuk. Az omlós tésztát a tortakarikába tesszük, baracklekvárral megkenjük. A túrókrém felét rásimÃtjuk, a piskótalapot ráfektetjük, majd a maradék túrókrémmel megkenjük. HűtÅ‘szekrényben 2-3 órán át dermesztjük, utána forró vÃzbe mártott késsel körbevágjuk, a formát a tortáról leemeljük. A dÃszÃtéshez a zselatint fél deci vÃzben föloldjuk, majd a kemény habbá vert tejszÃnbe csorgatjuk. A felét a torta oldalára és tetejére kenjük, a többit csillagcsöves habzsákba töltjük, és a tetejére nyomjuk. A karikákra szelt citromot kis cikkekre vágjuk, a tortát ezzel dÃszÃtjük. A mogyorót meg az étcsokoládét durvára vágjuk, és körben a torta oldalára tapasztjuk. 1 órára hűtÅ‘be tesszük, hogy a dÃszÃtés is megszilárduljon.
ElkészÃtési idÅ‘: 2 óra 40 perc + dermesztés.
Egy adag: 345 kcal / 1443 kJ.
Italajánlat: édes fehérbor.
|