Pehelykönnyű pulykapecsenye
Hozzávalók
60 dkg pulykamellfilé
1 vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
5-6 evÅ‘kanál olÃvaolaj
1 mokkáskanál őrölt bors
1 púpozott kiskanál provanszi
fűszerkeverék, só
a körethez:
5-6-féle zöldsaláta (jégsaláta, raddicchio, endÃvia, tölgysaláta, gyermekláncfű stb.)
3 kiskanál balzsamecet (lehet
vörösborecet is)
1 mokkáskanál só
fél mokkáskanál őrölt bors
1 kiskanál mustár
9 kiskanál olÃvaolaj
A pulykamellet négy vagy nyolc egyforma szeletre vágjuk. A hagymát és a fokhagymát megtisztÃtjuk, finomra aprÃtjuk, az olÃvaolajba keverjük, megborsozzuk, majd a fűszerkeveréket is beleszórjuk. A hússzeleteket beleforgatjuk, szorosan letakarjuk és 2-3 napig a hűtÅ‘szekrényben érleljük. A salátaféléket leveleire bontjuk, megmossuk és alaposan leszárogatjuk. A balzsam-ecetet pohárkába töltjük, megsózzuk, megborsozzuk, a mustárral ÃzesÃtjük, kiskanállal jól összekeverjük, majd cseppenként az olÃvaolajat is belecsurgatjuk. A pácolt pulykamellet kissé lecsöpögtetjük, megsózzuk, majd serpenyÅ‘ben (legjobb a vasserpenyÅ‘) oldalanként 3-3 percig sütjük. A salátákat az utolsó percben, hogy a levelek roppanósak maradjanak, az öntettel tálban összeforgatjuk – ez lesz a pecsenye körete.
ElkészÃtési idÅ‘: 35 perc + érlelés.
Egy adag: 490 kcal / 2049 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor Villányi Kékfrankos Rosé '98.
|