Pehelykönnyű pulykapecsenye


Hozzávalók


60 dkg pulykamellfilé
1 vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
5-6 evőkanál olívaolaj
1 mokkáskanál őrölt bors
1 púpozott kiskanál provanszi
fűszerkeverék, só
a körethez:
5-6-féle zöldsaláta (jégsaláta, raddicchio, endívia, tölgysaláta, gyermekláncfű stb.)
3 kiskanál balzsamecet (lehet
vörösborecet is)
1 mokkáskanál só
fél mokkáskanál őrölt bors
1 kiskanál mustár
9 kiskanál olívaolaj

A pulykamellet négy vagy nyolc egyforma szeletre vágjuk. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, az olívaolajba keverjük, megborsozzuk, majd a fűszerkeveréket is beleszórjuk. A hússzeleteket beleforgatjuk, szorosan letakarjuk és 2-3 napig a hűtőszekrényben érleljük. A salátaféléket leveleire bontjuk, megmossuk és alaposan leszárogatjuk. A balzsam-ecetet pohárkába töltjük, megsózzuk, megborsozzuk, a mustárral ízesítjük, kiskanállal jól összekeverjük, majd cseppenként az olívaolajat is belecsurgatjuk. A pácolt pulykamellet kissé lecsöpögtetjük, megsózzuk, majd serpenyőben (legjobb a vasserpenyő) oldalanként 3-3 percig sütjük. A salátákat az utolsó percben, hogy a levelek roppanósak maradjanak, az öntettel tálban összeforgatjuk – ez lesz a pecsenye körete.


Elkészítési idő: 35 perc + érlelés.
Egy adag: 490 kcal / 2049 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor Villányi Kékfrankos Rosé '98.