TejszÃnes gyümölcsrizs
1 adag energiája
Hozzávalók
(6 személyre) 2,5 dl (25 dkg) fényezett “A” rizs 5 dkg vaj csipetnyi só 3,5 dl vÃz 6 dl tej 2 csomag vanÃliás cukor 2-3 evÅ‘kanál cukor 4 kivi 4 közepes narancs 1 üveg magozott meggybefÅ‘tt 3 dl tejszÃn
A rizst átválogatjuk, tálban többször váltott hideg vÃzben megmossuk és apró lyukú szűrÅ‘ben leszárogatjuk. Utána a vajon, csipetnyit megsózva 3-4 perc alatt megfuttatjuk. Közben a vizet fölforraljuk, a rizsre öntjük, lefödjük. Közepes lángon addig fÅ‘zzük, mÃg az összes folyadékot be nem itta. Ez úgy 3-4 percig tart. Ezalatt a tejet is fölforraljuk, az elÅ‘puhÃtott rizsre öntjük. Nagy lángon együtt fölforraljuk. A vanÃliás cukrot meg a cukrot beleszórjuk. Lefödve kis lángra állÃtjuk, és többször megkeverve - mert csak Ãgy fÅ‘ egyenletesen - kb. 15 percig pároljuk. Ha úgy látjuk, hogy ugyan még ragacsos, de szinte az összes tejet beitta, a tűzrÅ‘l lehúzzuk. Érdemes megkóstolni, hogy eléggé megfÅ‘tt-e, ugyanis akkor lesz csak jó, ha már ilyenkor szinte teljesen puhák a szemek. Egy konyharuhát megnedvesÃtünk, a fedÅ‘ alá a lábasra fektetjük, s a rizst Ãgy puhÃtjuk, gÅ‘zöljük további kb. 20 percig. Akkor kifogástalan, ha a hagyományos tejberizshez hasonló. AmÃg kihűl, elÅ‘készÃtjük a gyümölcsöket. A kivit meghámozzuk, szép zöld húsát kis kockákra vágjuk. A narancsot kifilézzük, ami úgy történik, hogy az aljából egy vékony szeletet lehasÃtunk, hogy biztosabban megálljon a deszkán. Utána a héját éles késsel, körben levágjuk, vigyázva, nehogy vékony fehér bundájából valamennyi is rajta maradjon. Végül a gerezdeket elválasztó hártya mentén éles kiskéssel bevágunk, és a gyümölcs húsát kiemeljük. A meggyet jól lecsöpögtetjük (levét megihatjuk). A háromféle gyümölcsöt a rizshez adjuk. A tejszÃnt kemény habbá verjük, elÅ‘ször 1 evÅ‘kanálnyit a gyümölcsrizzsel összekeverünk, a többit laza mozdulatokkal beleforgatjuk. Letakarva 1-2 órára hűtÅ‘szekrénybe tesszük, hogy egy kicsit összeérjen.
ElkészÃtési idÅ‘: 1 óra 15 perc + amÃg kihûl.
Egy adag: 550 kcal / 2299 kJ.
Italajánlat: narancslé.
|