Zöldséges rizsgombóc
1 adag energiája


Hozzávalók


30 dkg rizs
só
30 dkg fagyasztott zöldségkeverék
2-3 evőkanál olaj
1 kiskanál ételízesítő por
1 csokor petrezselyem
1 tojás
kb. 2 evőkanál zsemlemorzsa
a bundázáshoz:
10 dkg liszt
2-3 tojás
12 dkg zsemlemorzsa
a sütéshez:
bőven olaj

A rizst dupla mennyiségű, enyhén sós vízben hagyományos módon puhára pároljuk, majd hűlni hagyjuk. Közben a zöldségkeveréket az olajon megforrósítjuk, az ételízesítőt beleszórjuk, lefödve puhára pároljuk. Ha kihűlt, a rizzsel, a fölaprított petrezselyemmel, a tojással meg a zsemlemorzsával összedolgozzuk. Akkor jó, ha nedves kézzel könnyen formálható és jól összeáll, ugyanis a következő lépés, hogy diónyi gombócokat gömbölygetünk belőle. Ezeket egyenként lisztbe, fölvert tojásba meg zsemlemorzsába forgatva bundázzuk, végül bő, forró olajban 3-4 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Papírszalvétára szedve a felesleges zsírt leitatjuk róla, végül majonézzel körülöntve kínáljuk.


Elkészítési idő: 1 óra 20 perc.
Egy adag: 667 kcal / 2788 kJ.
Italajánlat: száraz asztali fehérbor.