Norvég almatorta


Hozzávalók (6 személyre)


6 alma
20 dkg cukor
5 dl víz
12,5 dkg vaj vagy margarin
3 tojás
1 citrom héja és leve
10 dkg mandula, a szemeket borító vékony hártyával együtt
a forma kikenéséhez: 2 dkg vaj

Az almákat meghámozzuk, félbevágjuk, magházukat kivájjuk. 7-8 deka (3 evőkanál) cukorral édesített vízben addig (kb. 5-6 percig) főzzük, amíg meg nem puhul. Ezután jól lecsöpögtetjük, közben a maradék cukrot és a margarint habosra keverjük. A 3 tojássárgáját egyenként hozzáadjuk. A citrom kifacsart levét és reszelt héját meg a darált mandulát belekeverjük. Végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is óvatosan beleforgatjuk. Az almákat magházukkal lefelé alacsony peremű, 23 centi átmérőjű, kivajazott sütőformába rakjuk, és a mandulás masszával leönt-jük. Előmelegített sütőben, a kö-zepesnél kicsit nagyobb lánggal (200 °C; légkeveréses sütőben 180 °C) kb. 20 perc alatt megsütjük. Vaníliaöntettel vagy tejszínhabbal kínáljuk. Langyosan vagy hidegen egyaránt finom.


Elkészítési idő: 1 óra.
Egy adag: 418 kcal / 1748 kJ.