Norvég almatorta
Hozzávalók
(6 személyre)
6 alma
20 dkg cukor
5 dl vÃz
12,5 dkg vaj vagy margarin
3 tojás
1 citrom héja és leve
10 dkg mandula, a szemeket borÃtó vékony hártyával együtt
a forma kikenéséhez: 2 dkg vaj
Az almákat meghámozzuk, félbevágjuk, magházukat kivájjuk. 7-8 deka (3 evÅ‘kanál) cukorral édesÃtett vÃzben addig (kb. 5-6 percig) fÅ‘zzük, amÃg meg nem puhul. Ezután jól lecsöpögtetjük, közben a maradék cukrot és a margarint habosra keverjük. A 3 tojássárgáját egyenként hozzáadjuk. A citrom kifacsart levét és reszelt héját meg a darált mandulát belekeverjük. Végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is óvatosan beleforgatjuk. Az almákat magházukkal lefelé alacsony peremű, 23 centi átmérÅ‘jű, kivajazott sütÅ‘formába rakjuk, és a mandulás masszával leönt-jük. ElÅ‘melegÃtett sütÅ‘ben, a kö-zepesnél kicsit nagyobb lánggal (200 °C; légkeveréses sütÅ‘ben 180 °C) kb. 20 perc alatt megsütjük. VanÃliaöntettel vagy tejszÃnhabbal kÃnáljuk. Langyosan vagy hidegen egyaránt finom.
ElkészÃtési idÅ‘: 1 óra.
Egy adag: 418 kcal / 1748 kJ.
|