Sajttorta
1 adag energiája


Hozzávalók


(16 szelethez)
a tésztához:
10 dkg vaj
25 dkg finomliszt
3 tojás
késhegynyi só
a töltelékhez:
6 tojás
25 dkg cukor
2 dl tej
1 csomag (6 dkg) vaníliás pudingpor (főzni való)
késhegynyi só
75 dkg tehéntúró
a forma kikenéséhez:
vaj
a díszítéshez:
2 dkg lapocskákra vágott mandula

A tésztához valókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és hűtőszekrénybe tesszük, amíg a töltelék elkészül. Utóbbihoz a tojásokat a cukorral habosra keverjük. A tejet a pudingporral meg a sóval simára dolgozzuk, a cukros tojáshoz adjuk. A túrót áttörjük, és apránként hozzáadjuk az előző masszát (nem a túrót forgatjuk bele, mert nehezebben keveredik el). A tésztával egy kivajazott, 23 centi átmérőjű tortakarikát egyben kibélelünk úgy, hogy magas pereme is legyen, és véletlen se lyukadjon ki sehol, mert a töltelék kifolyik. Épp ezért nem jó, ha először az alját szúrjuk ki a tésztából, és az oldalát ehhez tapasztjuk! A túrós tölteléket beleöntjük, majd előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 75-80 percig sütjük. Megvárjuk, amíg kihűl, végül körben a peremét meghintjük durvára vágott mandulával. Azért hívják ezt a tulajdonképpen túrótortát sajttortának, mert vágásfelületének színe, állaga lágy sajthoz hasonló.


Elkészítési idő: 2 óra.
Egy adag: 307 kcal / 1284 kJ.
Italajánlat: édes fehérbor.