Sajttorta
1 adag energiája
Hozzávalók
(16 szelethez) a tésztához: 10 dkg vaj 25 dkg finomliszt 3 tojás késhegynyi só a töltelékhez: 6 tojás 25 dkg cukor 2 dl tej 1 csomag (6 dkg) vanÃliás pudingpor (fÅ‘zni való) késhegynyi só 75 dkg tehéntúró a forma kikenéséhez: vaj a dÃszÃtéshez: 2 dkg lapocskákra vágott mandula
A tésztához valókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és hűtÅ‘szekrénybe tesszük, amÃg a töltelék elkészül. Utóbbihoz a tojásokat a cukorral habosra keverjük. A tejet a pudingporral meg a sóval simára dolgozzuk, a cukros tojáshoz adjuk. A túrót áttörjük, és apránként hozzáadjuk az elÅ‘zÅ‘ masszát (nem a túrót forgatjuk bele, mert nehezebben keveredik el). A tésztával egy kivajazott, 23 centi átmérÅ‘jű tortakarikát egyben kibélelünk úgy, hogy magas pereme is legyen, és véletlen se lyukadjon ki sehol, mert a töltelék kifolyik. Épp ezért nem jó, ha elÅ‘ször az alját szúrjuk ki a tésztából, és az oldalát ehhez tapasztjuk! A túrós tölteléket beleöntjük, majd elÅ‘melegÃtett sütÅ‘ben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütÅ‘ben 165 °C) 75-80 percig sütjük. Megvárjuk, amÃg kihűl, végül körben a peremét meghintjük durvára vágott mandulával. Azért hÃvják ezt a tulajdonképpen túrótortát sajttortának, mert vágásfelületének szÃne, állaga lágy sajthoz hasonló.
ElkészÃtési idÅ‘: 2 óra.
Egy adag: 307 kcal / 1284 kJ.
Italajánlat: édes fehérbor.
|