Rakott karfiol
1 adag energiája
Hozzávalók
(6 személyre) 1 kg tisztÃtott karfiol (fagyasztott is lehet) só 40 dkg kicsontozott, fÅ‘tt-füstölt pulykacomb 3 dl tejföl, 30 dkg juhtúró 1 csokor metélÅ‘hagyma 7 dkg vaj 2 evÅ‘kanál liszt 6 dkg reszelt trappista sajt 1 tojás a tálaláshoz: tejföl
A karfiolt - aminek tisztán mérve kell 1 kilónak lennie - közepes rózsáira bontjuk és enyhén sós, forrásban lévÅ‘ vÃzben megfÅ‘zzük. Utána leszűrve hűlni hagyjuk, fÅ‘zÅ‘levét félretesszük. (A fagyaszottat elég csak 1 percig forralni.) A fÅ‘tt-füstölt pulykacombot ledaráljuk, és 1 deci tejföllel összekeverjük. A többi tejfölt a juhtúróval simára dolgozzuk, a fölaprÃtott metélÅ‘hagymával fűszerezzük, és ha kell, utánasózzuk. 5 deka vajat fölolvasztunk és a lisztet “megizzasztjuk” rajta, azaz beleforgatjuk, de nem pirÃtjuk meg. Utána kb. 4 deci karfiolfÅ‘zőével fölöntjük, majd habverÅ‘vel kevergetve 4-5 perc alatt sűrűre fÅ‘zzük. A tűzrÅ‘l levéve a reszelt sajtot meg a tojást is belekeverjük. Megkóstoljuk, ha kell, utánasózzuk, vigyázva, mert a juhtúró és a füstölt hús is elég sós. Egy tűzálló tálat 2 deka vajjal kikenünk, és a jól lecsöpögtetett karfiol felét egyenletesen beleterÃtjük. A húsos masszát rákenjük, a sajtos mártás felét ráöntjük. Erre a maradék karfiol, majd a juhtúrós keverék, végül a többi mártás kerül. Forró sütÅ‘ben, a közepesnél nagyobb lánggal (200 °C; légkeveréses sütÅ‘ben 180 °C) úgy 30 percig sütjük. Akkor jó, ha szépen megpirult és láthatóan összeállt. 10 percig pihentetjük, mielÅ‘tt fölszeletelnénk. A rakottas alján, akár friss, akár fagyasztott karfiolból készül, mindenképpen keletkezik egy kevés, kb. ujjnyi lé, ez nem jelent hibát.
ElkészÃtési idÅ‘: 1 óra 20 perc.
Egy adag: 541 kcal / 2262 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor.
|