Rakott karfiol
1 adag energiája


Hozzávalók


(6 személyre)
1 kg tisztított karfiol (fagyasztott is lehet)
só
40 dkg kicsontozott, főtt-füstölt pulykacomb
3 dl tejföl, 30 dkg juhtúró
1 csokor metélőhagyma
7 dkg vaj
2 evőkanál liszt
6 dkg reszelt trappista sajt
1 tojás
a tálaláshoz:
tejföl

A karfiolt - aminek tisztán mérve kell 1 kilónak lennie - közepes rózsáira bontjuk és enyhén sós, forrásban lévő vízben megfőzzük. Utána leszűrve hűlni hagyjuk, főzőlevét félretesszük. (A fagyaszottat elég csak 1 percig forralni.) A főtt-füstölt pulykacombot ledaráljuk, és 1 deci tejföllel összekeverjük. A többi tejfölt a juhtúróval simára dolgozzuk, a fölaprított metélőhagymával fűszerezzük, és ha kell, utánasózzuk. 5 deka vajat fölolvasztunk és a lisztet “megizzasztjuk” rajta, azaz beleforgatjuk, de nem pirítjuk meg. Utána kb. 4 deci karfiolfőzőével fölöntjük, majd habverővel kevergetve 4-5 perc alatt sűrűre főzzük. A tűzről levéve a reszelt sajtot meg a tojást is belekeverjük. Megkóstoljuk, ha kell, utánasózzuk, vigyázva, mert a juhtúró és a füstölt hús is elég sós. Egy tűzálló tálat 2 deka vajjal kikenünk, és a jól lecsöpögtetett karfiol felét egyenletesen beleterítjük. A húsos masszát rákenjük, a sajtos mártás felét ráöntjük. Erre a maradék karfiol, majd a juhtúrós keverék, végül a többi mártás kerül. Forró sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (200 °C; légkeveréses sütőben 180 °C) úgy 30 percig sütjük. Akkor jó, ha szépen megpirult és láthatóan összeállt. 10 percig pihentetjük, mielőtt fölszeletelnénk. A rakottas alján, akár friss, akár fagyasztott karfiolból készül, mindenképpen keletkezik egy kevés, kb. ujjnyi lé, ez nem jelent hibát.


Elkészítési idő: 1 óra 20 perc.
Egy adag: 541 kcal / 2262 kJ.
Italajánlat: száraz fehérbor.