Sajtos farsangi fánkocskák
1 adag energiája


Hozzávalók


(kb. 20 darabhoz)
az égetett tésztához:
3 dl víz, késhegynyi só
15 dkg zsír
15 dkg finomliszt
5 tojás
a tepsi kikenéséhez:
2 dkg vaj
a krémhez:
5 dkg ementáli sajt
20 dkg eidami sajt
2 dl tejszín, 3 dl tej
3 tojás
2 tojássárgája
csipetnyi só
10 dkg vaj
10 dkg liszt
a tetejére:
10 dkg reszelt sajt

A vizet a sóval fölforraljuk, a zsírt hozzáadjuk. Ha teljesen föloldódott, a lisztet beleszórjuk és kevergetve 3-4 percig főzzük. Akkor jó, ha sima, és az edény falától elválik. A tűzről lehúzzuk, a tojásokat egyenként beledolgozzuk, majd csillagcsöves vagy sima csöves habzsákba töltjük. Egy tepsit kivajazunk és a masszából pingponglabda nagyságú gömböket nyomunk rá. Előmelegített sütőben, nagy lánggal (230 °C; légkeveréses sütőben 210 °C) 5 percig; majd a lángot kissé mérsékelve (200 °C; légkeveréses sütőben 180 °C) további 15-18 percig sütjük. Közben a sütőajtót nem szabad kinyitni. Utána a sütőt elzárjuk, ajtaját résnyire kinyitjuk, és a fánkokat még 10 percig így szárítjuk. Közben a kétféle sajtot lereszeljük. A tejszínt a tejjel, a tojásokkal meg a tojások sárgájával, csipetnyit megsózva simára dolgozzuk, majd vízgőzre állítva, kevergetve fölolvasztjuk. A vajból meg a lisztből világos rántást készítünk, és a sajtos masszát apródonként beleöntjük. 3-4 percig főzzük, ezalatt jól besűrűsödik, de közben folytonosan keverjük, mert könnyen leéghet. Egy másik edénybe áttöltjük, kissé hűlni hagyjuk. A fánkok tetejét recés késsel levágjuk, üregüket a még langyos sajtkrémmel megtöltjük. Ha kihűltek, a tetejüket reszelt sajttal meghintjük, végül a kalapokkal díszítjük.


Elkészítési idő: 1 óra 50 perc.
Egy adag: 286 kcal / 1196 kJ.
Italajánlat: bármilyen száraz bor.