Sajtos farsangi fánkocskák
1 adag energiája
Hozzávalók
(kb. 20 darabhoz) az égetett tésztához: 3 dl vÃz, késhegynyi só 15 dkg zsÃr 15 dkg finomliszt 5 tojás a tepsi kikenéséhez: 2 dkg vaj a krémhez: 5 dkg ementáli sajt 20 dkg eidami sajt 2 dl tejszÃn, 3 dl tej 3 tojás 2 tojássárgája csipetnyi só 10 dkg vaj 10 dkg liszt a tetejére: 10 dkg reszelt sajt
A vizet a sóval fölforraljuk, a zsÃrt hozzáadjuk. Ha teljesen föloldódott, a lisztet beleszórjuk és kevergetve 3-4 percig fÅ‘zzük. Akkor jó, ha sima, és az edény falától elválik. A tűzrÅ‘l lehúzzuk, a tojásokat egyenként beledolgozzuk, majd csillagcsöves vagy sima csöves habzsákba töltjük.
Egy tepsit kivajazunk és a masszából pingponglabda nagyságú gömböket nyomunk rá. ElÅ‘melegÃtett sütÅ‘ben, nagy lánggal (230 °C; légkeveréses sütÅ‘ben 210 °C) 5 percig; majd a lángot kissé mérsékelve (200 °C; légkeveréses sütÅ‘ben 180 °C) további 15-18 percig sütjük. Közben a sütÅ‘ajtót nem szabad kinyitni. Utána a sütÅ‘t elzárjuk, ajtaját résnyire kinyitjuk, és a fánkokat még 10 percig Ãgy szárÃtjuk. Közben a kétféle sajtot lereszeljük. A tejszÃnt a tejjel, a tojásokkal meg a tojások sárgájával, csipetnyit megsózva simára dolgozzuk, majd vÃzgÅ‘zre állÃtva, kevergetve fölolvasztjuk. A vajból meg a lisztbÅ‘l világos rántást készÃtünk, és a sajtos masszát apródonként beleöntjük. 3-4 percig fÅ‘zzük, ezalatt jól besűrűsödik, de közben folytonosan keverjük, mert könnyen leéghet. Egy másik edénybe áttöltjük, kissé hűlni hagyjuk. A fánkok tetejét recés késsel levágjuk, üregüket a még langyos sajtkrémmel megtöltjük. Ha kihűltek, a tetejüket reszelt sajttal meghintjük, végül a kalapokkal dÃszÃtjük.
ElkészÃtési idÅ‘: 1 óra 50 perc.
Egy adag: 286 kcal / 1196 kJ.
Italajánlat: bármilyen száraz bor.
|