Mákos metélt korszerűen


Hozzávalók (6)


25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
25 dkg finomliszt
4 tojás
só
3-4 evőkanál olaj
(vagy 4 dkg margarin)
20 dkg őrölt mák
12 dkg szőlőcukor (por alakban is kapható) vagy méz
a tészta nyújtásához:
liszt

A kétféle lisztből a tojásokkal és csipetnyi sóval a hagyományos módon tésztát gyúrunk. Ha a tojások nem elég nagyok, 0,2-0,5 deci vizet is adunk hozzá. 10-15 percig pihentetjük, majd belisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk. Kissé szikkadni hagyjuk, azután liszttel enyhén meghintjük és nyújtófára csavarjuk. Középen hosszában végighasítjuk, a csíkokat egymásra fektetjük, majd éles késsel széles metéltre vágjuk. Ezután sós tésztát -, majd leszűrjük. Leöblítjük, lecsöpögtetjük. Az olajjal vizet forralunk, a tésztát beleszórjuk - rövidebb ideig kell főzni, mint a készen vásárolt összekeverjük, nehogy összeragadjon, és a tálalásig félretesszük. A mákot a szőlőcukorral összekeverjük, majd a megforrósított tésztára szórjuk. Készíthetjük úgy is, hogy a metéltre mézet csurgatunk, s a mákot csak utána szórjuk rá.


Elkészítési idő: 1 óra 20 perc.
Egy adag: 650 kcal / 2711 kJ.
Italajánlat: ásványvíz.