Mákos metélt korszerűen
Hozzávalók
(6)
25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt 25 dkg finomliszt 4 tojás só 3-4 evőkanál olaj (vagy 4 dkg margarin) 20 dkg őrölt mák 12 dkg szőlőcukor (por alakban is kapható) vagy méz a tészta nyújtásához: liszt
A kétféle lisztbÅ‘l a tojásokkal és csipetnyi sóval a hagyományos módon tésztát gyúrunk. Ha a tojások nem elég nagyok, 0,2-0,5 deci vizet is adunk hozzá. 10-15 percig pihentetjük, majd belisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk. Kissé szikkadni hagyjuk, azután liszttel enyhén meghintjük és nyújtófára csavarjuk. Középen hosszában végighasÃtjuk, a csÃkokat egymásra fektetjük, majd éles késsel széles metéltre vágjuk. Ezután sós tésztát -, majd leszűrjük. LeöblÃtjük, lecsöpögtetjük. Az olajjal vizet forralunk, a tésztát beleszórjuk - rövidebb ideig kell fÅ‘zni, mint a készen vásárolt összekeverjük, nehogy összeragadjon, és a tálalásig félretesszük. A mákot a szÅ‘lÅ‘cukorral összekeverjük, majd a megforrósÃtott tésztára szórjuk. KészÃthetjük úgy is, hogy a metéltre mézet csurgatunk, s a mákot csak utána szórjuk rá.
ElkészÃtési idÅ‘: 1 óra 20 perc.
Egy adag: 650 kcal / 2711 kJ.
Italajánlat: ásványvÃz.
|