Szeretném megosztani Önökkel váratlan, de annál izgalmasabb kalandom
történetét. Kissé gyanakodva bár, de hallgattam barátnőm tanácsára, és
ellátogattunk Pesterzsébetre, ahol egy furcsa nevű étterem meghívott minket Beduin
estjére. Normális esetben nem szívesen megyek "vidékre", de gondoltam nem
árt egy kis változatosság. Hosszú autókázás után megérkeztünk a barátságos,
kissé elvarázsolt külsejű étterem elé. Amint beléptünk az ajtón, utunkat állta
egy kötél, melyen vészjóslóan lógott egy fejlecsapó bárd. Az ajtó mögöttünk
már becsukódott, és mi megacéloztuk a lelkünket (ennyi utazás után nem ér
megfutamodni). Kisvártatva megérkezett egy beduin, és meg kellett felelnünk
kérdésére, hogy bebocsájtást nyerjünk Tortuga szigetére. Az útlevél nélkül
érkezőknek íme a jelszó: Békés szándékkal jöttem, kérlek vezess asztalomhoz! Aki
vadabb bánásmódra vágyik, az rögtön az elején jelentkezzen kalóznak (de akkor
nagyon kell, hogy bírja a rumot). Mi szelíd leányok természetesen a békésebb
jelszót használva beléphettünk, és a fogadóállomáson áthaladva üdvözölt minket
Tortuga szigetének zászlaja. Átengedett minket a második kapun, fejünk a helyén
maradhatott, majd mögöttünk újra bezárta azt. Ekkor már kezdett homályossá válni
a kinti világ.
  
Vannak, akik kis várakozásra kényszerülnek, de a határállomás váróterme
inkább egy barátságos nappalira hasonlít, szórakoztató kalandregényekkel, így ők
sem várakoznak morcosan (különben is ott a rum), mi azonban a kivételezett
bánásmódban részesülhettünk, és immár barátságos beduinunkat követve egyre
mélyebbre hatoltunk a Tortuga világába, átkeltünk vizeken és szurdokokon,
titokzatos, sárgásvörös színek és fények által sejtelmes homályba burkolt,
elegánsan megterített asztalok között, mikor egyszercsak megpillantottunk
uticélunkat, Tortuga trópusi szigetét. Ki gondolná, hogy ilyen oázis rejtőzik itt,
ahol az őslakosok kis kikövezett teret alakítottak ki nagytiszteletű vendégeik
fogadására, amely teret a víz fölé akasztott függőasztalok két sora övez. A
függőasztalokat a burjánzó növényzet teszi még vonzóbbá.
  
A központi terecske falain kalózok fegyverei és trófeái láthatók, de ez semmi
ahhoz képest, ami a függőasztalok alatt várja az ideérkezőt, és ami először a
vendégsereg apraját ejti rabul (a baloldali képen látható kislány öt perc után
portyázni indult a függőasztalok közé), és ami miatt családok különösen
hálásak ennek a szigetnek (végre egy hely, ahol a gyerekek nem nyaggatják a a
szüleiket). Szóval a gyerekeket (és felnőtteket) ennyire izgató szereplőket a
következő két képen láthatják: igazi teknősbékák tanyáznak a vízben,
közvetlenül a lábaink alatt. Hogy elhiggyék nekem a kétkedők, nézzék csak meg
jobban a jobboldali képet, ott ugyanis az egyik cipőm is látható, amint egy kedves
teknősbéka nézegeti. Bevallom eleinte kicsit féltem, de a második kör rum után már
mindegy volt. Szerencsére a pallók stabilak, az asztalok pedig nagyok, így le tudtam
küzdeni azt a félelmemet is, hogy a táskám mindjárt beleplaccsan a vízbe a
teknősbékák és a halak közé.
  
Annyira élménygazdag volt a környezet, hogy alig tudtuk rávenni magunkat az étlap
tanulmányozására, amint azonban kinyitottuk azt, újabb nehézségbe ütköztünk: az
étlap ugyanis teljesen olyan, mint egy regény, és ahhoz, hogy megfelelő döntéseket
hozzunk (és ne kerüljünk fel az árbocrúdra) az elejétől a végéig végig kell
olvasni az étlapot. Szédülős Jack például rendszeres szereplője az olvasmánynak,
és a rum ismét központi szerepet kapott a döntéshozatalnál. Az étlap minden
idelátogató áldozatra gondol: a kalóztanoncoknak pédául kétféle menüvel
kedveskednek, melyet szent esküvéssel meg kell fogadniuk, hogy az utolsó morzsáig el
kell fogyasszanak, és csodák csodája még a legrosszabb étvágyú gyerekek is
megtáltosodnak e kihívás hallatán, talán a trópusi levegő, talán a
madárcsicsergés, talán a kalózkapitány szigora hatására. Nézzék csak meg ezt a
kislányt, aki a portyázás után örömében bizony végigette a szoknyás
kalóztanoncokra kirótt menüt. Ugy egyetérthetünk, hogy boldogság sugárzik róla.
Nem is nagyon akart hazamenni. A szerelmespárokra is gondolt a kapitány, amikor
megparancsolta a főszakácsnak, (még amíg volt), hogy igazán érzéki étkek is
szerepeljenek az étlapon. A megfelelő környezetről pedig a félhomályos részben
talállható romantikus gyertyafényes szeparék gondoskodnak, no meg a nagy beduin
sátor, ahol a dohányzás szerelmesei kellemesen vizipipázhatnak. Elárulom, hogy a
lenti képen nem más látható, mint kedves barátnőm, aki elragadta az egyik beduin
öltözékét, és miután beöltözött, levezetésképp vizipipázott egyet. Én közben
inkább ittam még egy rumot Szédülős Jack szellemében. Azt inkább borítsa homály,
hogy milyen meglepetéseket tartogat a hely egyedülálló hölgyek számára, de mi sem
panaszkodhatunk (helyesek ám a beduinok), az egyedülálló urakat pedig a hastáncosnő
műsora, a kiadós, férfias étkek sora, a párbaj izgalma, a vizipipa, no meg a rum
kápráztatta el.
   
Nagy sokára végigolvastuk az étlapot, és úgy döntöttünk, hogy megint holnap
kezdjük el a diétát, mert sajnos kénytelenek vagyunk rengetegféle ételt megkóstolni
(nem mindennap kerül az ember kalózok közé, no meg fegyverrel kényszerítettek minket
az evésre). A hajósinas által készített hideg előételek közül a halálfejes
lobogóról lopott velőscsontot választottuk fokhagymás pirítóssal, meg a
padlizsánkrémmel töltött paradicsomot. Különösen a velőscsont tálalása tetszett,
ami érdekes formájú fatányérokon érkezett, de a töltött paradicsom is nagyon
kívánatos látványt nyújtott. Hiába voltak finomak azonban az imént felsoroltak,
legközelebb valószínűleg a levesekkel fogunk kezdeni, mert egyszerűen lehetetlen
mindent végigenni. Hiába, már a mi gyomrunk sem a régi. A levesek közül a
legizgalmasabbnak a fedeles cserépedényben tálalt sajtlevest találtuk füstölt
lazaccal, kagylóval és sült magvas bagettel.
  
Én a hagyományosabb ízek kedvelőjeként tárkonyos pulykaragulevest kértem
cipőben (ha-ha), aminek szerencsére keményre van sütve a cipója, ezért nem éreztem
ellenállhatatlan vágyat, hogy azt is megegyem. A képen látható citromot azonban
mindenkinek ajánlom, hogy feltétlenül csavarják bele, mert még jobban kihozza az
ízét a finom levesnek. Orsi barátnőm beduin kebabot rendelt (bátor amazon), én a
valamivel lágyabb Tortuga pulykát szemeltem ki (középső kép), ami almával,
fügével és vörösboros szilvával töltött pulykamell almamártással és
burgonyafánkkal ("amit PierreLegrand, a normandiai származású bukanér evett a
csaták után") és bizony egyikünk sem bánta meg a választást. Ősi
turpisságunkat alkalmazva azonban ezen étkeket csak finoman dézsmáltuk meg, és
jóllakottságunkra hivatkozva (meg az édességekre gondolva) becsomagoltattuk a
maradékot, és egy lazító kör rumot ittunk. Legalábbis úgy emlékszem.
  
Amint azt a lenti képeken is látják, az édességekre méltán büszke a sziget
lakossága, ugyanis eszméletlen jól néznek ki a serpenyőben, amelyben hőfokuktól
függetlenül tálalják őket. A bal oldali képen a szerelmesek egyik kedvence
látható: chilis csokoládé parfé fehér csokoládé mámorban (eddigre már kicsit
szerelmesek lettünk a szigetbe), a középső képen pedig ricottával töltött
palacsinta látható (magyarul túrós palacsinta), mandarinos csokoládéval. Aki e
fentieket végigeszi végigissza haláltmegvető bátorsággal, az megérti, miért
zártam a bemutató képsort az egyre hívogatóbb fényú beduin sátorral, ahol
megpihenhet kissé a nagy utazó, mielőtt útját folytatja, és a kettős kapun
áthaladva (ha még megtalálja az utat) visszatérne a valóságba. Végezetül annyit,
hogy hiába halott a szakács, hiába változtatott pályát a hajósinas, az ételek így
is ehetők, has nem marad üres, szív nem marad boldogtalan, a sziget varázsa foglyul
ejt gyermeket-felnőttet egyaránt. Még alig telt el pár hét, és szívem máris
sóvárogva várja a viszontlátást.
  
|