Magyar módra
Csárdák, kocsmák a múltból
A Magyarországot járó utazók már több száz évvel ezelőtt
megismerhették a vidéki városok és falvak vendégszeretetét, s erről könyveikben be
is számoltak: “Nem lenne könnyebb, mint néhány ismeretség útján egy évig vagy
tovább is ingyen élni vagy utazni Magyarországon. Nem kell más, mint hogy igénybe
vegyük a nemzeti vendégszeretetet.”
Fenti sorokat 1793-ban gróf Hofmansegg vetette papírra, miután személyesen
tapasztalhatta, milyen szeretettel látták őt vendégül ottjártakor minden faluban és
városban. Útinaplója igazolja, hogy országszerte csárdák, fogadók és korcsmák
sokasága várta a megfáradt utazókat és vándorokat.
Ha az ország keleti része felől indulunk felfedező utunkra, rögtön az Alföld és
a Hortobágy jut az eszünkbe. A mai hortobágyi
csárda környékén már a 16. század óta állt csárda vagy vendégfogadó. (Maga a
csárda szó csak 1740-ben jelent meg a köztudatban. – A szerző.) De még mennyi! Az
1850-es években a nagy csárdán kívül megvolt még a kis hortobágyi csárda, a
Medgyes, a Kettős, a Tolvaj, a Sarkad, a Trimpó, a Hármas és még számtalan kisebb
korcsma. A hortobágyi csárda híres volt arról, hogy az éhesen betérő vendég
asztalára a nap bármely szakában varázslatos gyorsasággal került meleg étel az ital
mellé. A hortobágyi gulyás gyors elkészítésének titkát Móricz Pál Hortobágyi
legendák, elbeszélések… című könyvében fedi fel: A konyhán a levágott birka-
vagy borjúhúst bő, zsíros lében megdinsztelték. Ezt a félig megfőzött
parázshúst aztán vaskasztrolban, lábasban hideg helyre tették. Ha gyorsan kellett a
meleg étel, a megfelelő edénybe zsírt tettek, majd vöröshagymát aprítottak. Amikor
az pirulni kezdett, bőven paprikázták, ebbe az aranypiros zsírlébe aztán szükség
szerint a párolt parázshúsból sóval elegendő adagot vetettek.Ezzel a módszerrel
alig fél óra múlva már párolgott az asztalon az ízletes étel. A képünkön
bemutatott csárda, illetve annak nyugati része 1781 óta áll, keleti szárnyát
1815-ben építették hozzá. Vándorszínészként Petőfi is megfordult errefelé, és
szerelmese is lett a Hortobágynak. Hortobágyi korcsmárosné című versében ezt meg is
énekelte:
Hortobágyi korcsmárosné, angyalom!
Tegyen ide egy üveg bort, hadd iszom;
Debrecentől Nagy-Hortobágy messze van,
Debrecentől Hortobágyig szomjaztam…
Az Alföld másik híressége a Kiskunsági Nemzeti Park közelében található bugaci
csárda volt, melynek tiszteletére már 1760 körül verset írt Orczy Lőrinc:
Ó csárda! becsesebb nálam
te szegleted!
Béfogadsz, negyven is
sokszor a vendéged.
Jobb szállásom vagyon
nékem temelletted,
Szükségben nyugovást
király is lel benned.
Maradj tehát békés, puszta
közepében,
Kecskeméti kenyér süljön
kemencédben,
Kőrösi bor bőven keljen
pincédben,
Sok utas nyugodjék
faladnak tövében.
Észak-Magyarországon
Miskolc és környéke – Lillafüred, Miskolctapolca – volt a vendéglátás centruma.
Lilla-füredet 1891-től gróf Bethlen András földművelésügyi miniszter
kezdeményezésére kezdték nyaralóteleppé alakítani. Így természetesen épültek
fogadók, korcsmák és szállodák is. A nagyvendéglő teraszáról (képünkön)
csodálatos kilátás nyílt a környező hegyekre és a Hámori-tóra. Miskolctapolca
(Görömbölyi Tapolcza) csónakázótava és gyógyvize is vonzotta és vonzza ma is a
kirándulókat, vendéglői már az 1900-as években színvonalas szolgáltatást
nyújtottak. Szeged vendégfogadói pedig már a 18. században rendelkeztek nyári
kerthelyiséggel. A Fekete Sasban II. József trónörökös korában kétszer is
megszállt 1773-ban, a Hét Pacsirta vendégfogadó kertjében nyári színkör várta a
vendégeket német színtársulattal. A Próféta Szálloda udvarkertje már a millennium
idején is kedvelt szórakozóhely volt, itt készítették az egyik legfinomabb szegedi
halpaprikást, amelyr ől Gárdonyi Géza így áradozott: A Szegeden főzött
halpaprikásra már csak az angyalok mennyei kara mondhat véleményt kürtökkel, csont
és rézfúvókkal, cimbalommal és hegedűvel.
A 19. század második felében a Dunántúl nagyvárosai közül Pécs a
századfordulóra az országrész legfejlettebb városa lett. Az egyik legpatinásabb
vendéglátó helye az Elefántos ház nemcsak vendéglőként, de táncházként is
működött, ahol 1822-ben Déryné is fellépett. A századforduló után Radocsay
vendéglőként vált ismertté: még a városház áról is idejártak ebédelni.
Felkapott volt a századforduló után a Központi vendéglő is, de legismertebb ebben az
időben a rövid életű – 1911 és 1917 között működő – Gambrinus volt. A
szépen parkosított, szökőkúttal és lugassal körülvett kertvendéglő így hirdette
magát a Pécsi Naplóban: Hova menjünk, hogy kellemesen szórakozzunk? Nem vitás, a
GAMBRINUS-ba, ahol a legjobban elismert magyaros ételek, eredeti kőbányai tavaszi barna
és világos sörök és a legkitűnőbb szentmiklósi zirfándli, furmint, rizling,
szkókói és deindoli borok tisztán kezelve kaphatók, s emellett Rácz Guszti hírneves
zenekara szórakoztatja a város elite közönségét. Barátom, tudd meg, csak ott lehet
igazán jól mulatni!
Következő számunkban folytatjuk korcsmanéző körutunkat a Dunántúlon,a Balaton
körül.
Horváth Dezső
|