2002. JÚNIUS
Magyar módraKertvendéglők a BalatonnálAz előző számunkban leírtakból mindenki meggyőződhetett róla, hogy a korcsmák, kertvendéglők, s velük a vendéglátás Magyarországon több száz éves Múltra tekint vissza. Ezért meglepő, amit a Balaton környékéről a következőkben megtudunk. Hazánk mára legkedveltebb nyaralóvidéke – mint üdülő- és vendéglátóhely
– csak a 19. század második felében indult fejlődésnek. Akkoriban a tó körül az
egyetlen város Keszthely volt és – bár a tavat már a rómaiak is szabályozták –
igazi vendéglátásról nem beszélhetünk. Még Siófokon is csak 1891-ben alakult meg a
Siófoki Balaton-Fürdő Részvénytársaság, amely, azután a századfordulóra modern
fürdőtelepet épített, szállodákkal és éttermekkel. A legkorábbi
vendéglátóhelyek a Sió, a Hullám, a Központi, a Fogas és a Balaton voltak – ez
utóbbi zsidó konyhájáról volt híres. Kerthelyiségében a vendégek kedvenc esti
időtöltése a kebab sütése volt. Rendkívül egyszerű receptjét ma is ki lehet
próbálni: fele-fele arányban kövérkés birka és marha színhúst megdarálunk,
sóval, őrölt borssal fűszerezzük. Ovális pogácsákat formázunk belőle, és ujjnyi
széles, lapos nyársra tapasztjuk. Egy nyársra három pogácsát sorba. Ezeket a
parázstartó edény fölé rakjuk, és időnként forgatva addig sütjük a húst, míg
rózsás kéreg képződik rajta (8-10 perc). A kellékeket természetesen a vendéglő
biztosította. A Nagyvendéglő és kávéház hatalmas kerthelyiségében esténként
élőzene szólt, ami egyébként jellemző volt a tópart kerthelyiségeinek nagy
részére, olyannyira, hogy vers is született róla: A Balaton nyugati végén Keszthely azzal dicsekedhetett, hogy már 1776-ban
vendégeket fogadhatott az Amazon szálló és étteremben. A város legnevezetesebb kerthelyisége a 19. század
fordulója után a Fischer-csárda, ma ismert nevén Halászcsárda, amely közvetlenül a
tóparton épült. Specialitásai természetesen a halételek voltak, köztük a
keszthelyi fogasszel etek, az alábbi recept szerint elkészítve: az előzőleg
besózott, kb. 60 dekányi fogasszeletet apróra vágott hagymá-val vajon megfuttatjuk,
majd hozzáadott 2 deci fehérborral megpároljuk. A halszeleteket kiszedjük,
félrerakjuk. Vajon 20 deka felszeletelt gombát kevergetve megpárolunk úgy, hogy
közben egy-egy felkockázott zöldpaprikát és paradicsomot is beledobunk. A ragut
átöntjük a hal főzőlevébe, sóval, őrölt fehérborssal fűszerezzük, és vajas
liszttel sűrítjük. Mártás sűrűségűre beforraljuk, ízlés szerint citromlével
és tejszínnel ízesítjük, majd ezt a mártást öntjük a halszeletekre. Köretnek
kiváló hozzá a petrezselymes újburgonya. A Balaton talán legszebb vidéke Balatonfüred és környéke. Szénsavas forrásai már az 1730-as években ismertek voltak, ennek köszönhetően itt alakult ki legkorábban az idegenforgalom. A savanyúvíz-források nyáron tömegeket vonzottak, de kezdetben – megfelelő szálláshely hiányában – a szabadban felütött sátrakban találtak menedéket. Íme, a sátorozás és a kempingez és kezdete a tó partján, 270 évvel ezelőtt! Füredet nevezték először a Balaton fővárosának, és ki ne tudná, hogy 1825-ben Szentgyörgyi Horváth Anna tiszteletére itt rendezték az első Anna-bált. A Horváth ház mellé épült az első Nagyvendéglő, Wilhelm Richter német utazó 1844-ben azonban már négyet említ, noha nincs megelégedve: Az élet itt nem olcsó s bár a vendéglő és korcsmabérlők csekély bért fizetnek, mégis nagyon vágják a vendégeket, ami Magyarországon igen szokatlan dolog. Az 1900-as évek elején már állt az Ipoly udvar, az Erzsébet, a Klotild és a Grand Hotel is. A legnagyobb kerthelyiségekkel a Stefánia-udvar és a Keglevich-udvar rendelkezett. A magyar irodalom legjobbjai állandó vendégek voltak Füreden, és mindegyikük megörökítette ott-tartózkodását. Nemrég emlékeztünk meg Berda József születésének 100. évfordulójáról, ő így ír erről: Savanyúvíz Horváth Dezső
|