Magyar módra
Fogadók és kertvendéglők a Duna mentén
A Duna-parti települések idegenforgalmának és
vendéglátásának kialakulása legalább másfél száz évvel előzte meg a
Balaton-partiét. Ennek egyszerű magyarázata a dunai áruszállítás, amely több száz
éves múltra tekint vissza, a kikötők környékének pedig természetes velejárói
voltak a fogadók, korcsmák és vendéglők is.
“Hajóutunkat” Pozsonynál kell kezdeni, mert a rendi országgyűlések egykori
székhelyén már a 18. század közepén túlkínálat mutatkozott vendéglátó
helyekből. Szepesházy és Thiele 1825-ben megjelent Magyarország Nevezetességeinek
leírása című könyvükben visszariadnak az összes pozsonyi fogadó felsorolásától.
Szerintük az idegenek elhelyezésére és kényelmére Pozsonyban jóformán több
vendégfogadó van, semmint szükséges. Étlap szerint lehet egyedül vagy társaságban
étkezni, de nem table d’hote-nál. (Ez abban az időben közös asztalnál való
étkezést jelentett, ahol mindenki mindenből annyit szedett és evett, amennyit akart
vagy amennyi belefért…) Korabinszky János Mátyás korábbi, 1786-os leírásából
azért felsorolunk néhány akkori fogadót és vendéglőt: Arany Sas, Hattyú, Vörös
Ökör, Kék Csuka, Fekete Oroszlán és Zöldfa. Ez utóbbi több szempontból is
nevezetes volt: 1848. március 17-én ennek erkélyéről hirdette ki Kossuth Lajos
Magyarország újjászületését, és ekkortól lett tulajdonosa Pozsony legismertebb
vendéglőse, Palugyay Jakab. Járt itt Liszt Ferenc, Brehm Alfréd és Erkel Ferenc is. A város kedvenc kertvendéglője hosszú évtizedekig a Vaskutacska
volt, amelynek magyar és német “keverék” konyhája nagy népszerűségnek
örvendett. Apropó, konyha! A már többször idézett utazó, gróf Hofmannsegg 1800-ban
megjelent útleírásában több helyen is dicsőíti a magyar konyhát. A paprikáról
így ír: Mindig a legkellemesebb volt előttem egy magyar nemzeti étel, hús
paprikával, mely igen pompásan ízlett és igen egészségesnek kell lennie, mert habár
este elég sokat ettem, mégis legkevésbé sem ártott meg; másféle húsból nem lett
volna szabad ennyit ennem. Paprikát enni nem egyéb szokásnál, de később egész
kellemesnek találja az ember. Ha már megérett, felfőzik és felakasztják, azután a
sütőkemencében megszárítják és összetörik.
Lefelé hajózva a Mosoni-Duna partján fekvő Győrbe
érkezünk. A város már a középkorban két gyógyfürdővel rendelkezett, de ezek
egészen a 18. századig nem igazán lendítettek a vendéglátáson. Ekkor mindössze a
Bárányhoz cégérezett vendégfogadó működött a Belvárosban, az Újvárosban pedig
a Sas. A gyér forgalmat jól mutatja, hogy a szintén újvárosi Vörös Ökör fogadót
ez idő tájt református templommá alakították át! A 19. század derekán már
működött a Rozs étterem és a nagy, kerthelyiséges vendéglővel rendelkező
Fehérhajó Szálloda.
Komáromot már a kelták idején lakott területként ismerték és ősidőktől fogva
a hajózás és a halászat biztosította fejlődését. Vályi András a 18. század
végén így ír az ottani fogadókról: Vendégfogadóji között nevezetesebbek az
úgynevezett Zöld Fa és a Fehér Lónál lévő házak s egy kávéház is van az
utasoknak és Városbélieknek készítve. A repülő híddal által ellenben van a
Postaház és a Vendégfogadó. A halászatot, mint itteni
főfoglalkozást sok népdalban énekelték meg. Íme, kettő a fennmaradt
gyöngyszemekből:
Esik eső, fúj a szél,
Fázik a szegény halászlegény;
Nincsen neki szűre, subája,
Beitta a komáromi csárdába!
Harmatos a kukoricza levele,
Bárcsak engem egy szép
halász elvenne,
Nem bánnám én,
ha mindennap megverne,
Csak a nevem szép halászné
lehetne!
A Duna-kanyart koszorúzó helységek mindegyikében korai vendéglátásról
beszélhetünk. Esztergom már a rómaiak idején lakott település, a 13. század
közepéig pedig Magyarország fővárosa. Az Arany Hajó és a Posta már 1760-ban
vendégeket fogadott, majd nemsokára felépült a Zöld Fához címzett kerthelyiséges
korcsma is. 1837-ben nyitott a Magyar Király Szálló, 1845-ben a Szerecsenhez nevű
fogadó. A 19. század ismert kertvendéglői a Kis Pipa és a Központi vendéglő.
Egymással szemben épült Visegrád és Nagymaros. Előbbi műemlékeire, utóbbi pedig
annak panorámájára büszke. Visegrádon a Mátyás-forrásnál, a Várkert közelében
épült a Frölich nagyvendéglő, Nagymaroson pedig a Korona vendéglő kerthelyisége
vonzotta a legtöbb vendéget.
Vác már Szent István idejében püspöki város, egyik fénykora pedig Mária Terézia
uralkodásának (1740–1780) ideje. Nem csoda tehát, hogy vendéglői és szállodái is
korán épültek. A Csillag, a Zöldfa, a Fekete Sas és a Fehér Hajó voltak a
legfelkapottabbak, utóbbiban 1845-ben Petőfi is eltöltött egy éjszakát. A 20.
század derekának legismertebb szállodái és éttermei a Curia és az Elitz, valamint a
híres Váci Pokolcsárda.
Utazásunk utolsó állomása Dunaföldvár. A képünkön látható Nagy Imréné mulató
kertje a 19. század fordulóján már javában működött. Később épült a Vörös
Ökör, a Kaszinó étterem és a Stefánia Szálló.
A Duna egész vonulata, a Dunakanyar és környékének szépsége, a mindenfelé
megtalálható hangulatos kiskorcsmák sok külföldi utazót vonzottak az országba.
Ismerkedtek a magyar ízekkel és a számukra gyakran igen szokatlan ételekkel.
Búcsúzóul idézzük újra gróf Hofmannsegget, aki az egyik étkezésükről a
következőket írja: Megint igen jól ettünk, a húshoz kifacsart paradicsom-almából
készült világos piros savanykás mártást tálaltak, ami éppen nem volt rossz; a tök
fonal, laska módjára volt metélve és savanyúra készítve, ez is újság volt
előttem, de nem valami kellemes étel. Konfektnek igen finom meggyet, rossz cseresznyét,
meglehetős körtét és szép – bár még nem egészen érett – őszibarackot
tálaltak. Volt még egy rendkívül édes és ízletes gyümölcs is – a dinnye. Itt
nagyon bőven termesztik, de a legtöbb még csak négy hét múlva érik meg – írta
mindezt 1793. július 27-én.
Horváth Dezső |