2002. JÚNIUS
Magyar módraFogadók és kertvendéglők a Duna menténA Duna-parti települések idegenforgalmának és vendéglátásának kialakulása legalább másfél száz évvel előzte meg a Balaton-partiét. Ennek egyszerű magyarázata a dunai áruszállítás, amely több száz éves múltra tekint vissza, a kikötők környékének pedig természetes velejárói voltak a fogadók, korcsmák és vendéglők is. “Hajóutunkat” Pozsonynál kell kezdeni, mert a rendi országgyűlések egykori székhelyén már a 18. század közepén túlkínálat mutatkozott vendéglátó helyekből. Szepesházy és Thiele 1825-ben megjelent Magyarország Nevezetességeinek leírása című könyvükben visszariadnak az összes pozsonyi fogadó felsorolásától. Szerintük az idegenek elhelyezésére és kényelmére Pozsonyban jóformán több vendégfogadó van, semmint szükséges. Étlap szerint lehet egyedül vagy társaságban étkezni, de nem table d’hote-nál. (Ez abban az időben közös asztalnál való étkezést jelentett, ahol mindenki mindenből annyit szedett és evett, amennyit akart vagy amennyi belefért…) Korabinszky János Mátyás korábbi, 1786-os leírásából azért felsorolunk néhány akkori fogadót és vendéglőt: Arany Sas, Hattyú, Vörös Ökör, Kék Csuka, Fekete Oroszlán és Zöldfa. Ez utóbbi több szempontból is nevezetes volt: 1848. március 17-én ennek erkélyéről hirdette ki Kossuth Lajos Magyarország újjászületését, és ekkortól lett tulajdonosa Pozsony legismertebb vendéglőse, Palugyay Jakab. Járt itt Liszt Ferenc, Brehm Alfréd és Erkel Ferenc is. A város kedvenc kertvendéglője hosszú évtizedekig a Vaskutacska volt, amelynek magyar és német “keverék” konyhája nagy népszerűségnek örvendett. Apropó, konyha! A már többször idézett utazó, gróf Hofmannsegg 1800-ban megjelent útleírásában több helyen is dicsőíti a magyar konyhát. A paprikáról így ír: Mindig a legkellemesebb volt előttem egy magyar nemzeti étel, hús paprikával, mely igen pompásan ízlett és igen egészségesnek kell lennie, mert habár este elég sokat ettem, mégis legkevésbé sem ártott meg; másféle húsból nem lett volna szabad ennyit ennem. Paprikát enni nem egyéb szokásnál, de később egész kellemesnek találja az ember. Ha már megérett, felfőzik és felakasztják, azután a sütőkemencében megszárítják és összetörik. Lefelé hajózva a Mosoni-Duna partján fekvő Győrbe érkezünk. A város már a középkorban két gyógyfürdővel rendelkezett, de ezek egészen a 18. századig nem igazán lendítettek a vendéglátáson. Ekkor mindössze a Bárányhoz cégérezett vendégfogadó működött a Belvárosban, az Újvárosban pedig a Sas. A gyér forgalmat jól mutatja, hogy a szintén újvárosi Vörös Ökör fogadót ez idő tájt református templommá alakították át! A 19. század derekán már működött a Rozs étterem és a nagy, kerthelyiséges vendéglővel rendelkező Fehérhajó Szálloda. Komáromot már a kelták idején lakott területként ismerték és ősidőktől fogva a hajózás és a halászat biztosította fejlődését. Vályi András a 18. század végén így ír az ottani fogadókról: Vendégfogadóji között nevezetesebbek az úgynevezett Zöld Fa és a Fehér Lónál lévő házak s egy kávéház is van az utasoknak és Városbélieknek készítve. A repülő híddal által ellenben van a Postaház és a Vendégfogadó. A halászatot, mint itteni főfoglalkozást sok népdalban énekelték meg. Íme, kettő a fennmaradt gyöngyszemekből: Esik eső, fúj a szél, A Duna-kanyart koszorúzó helységek mindegyikében korai vendéglátásról
beszélhetünk. Esztergom már a rómaiak idején lakott település, a 13. század
közepéig pedig Magyarország fővárosa. Az Arany Hajó és a Posta már 1760-ban
vendégeket fogadott, majd nemsokára felépült a Zöld Fához címzett kerthelyiséges
korcsma is. 1837-ben nyitott a Magyar Király Szálló, 1845-ben a Szerecsenhez nevű
fogadó. A 19. század ismert kertvendéglői a Kis Pipa és a Központi vendéglő. Horváth Dezső |