|
MAGYAR MÓDRA
Megőrzött ízek
Ökörsütés
A nyárson sütés hagyománya szabadban élő, pásztorkodó eleinktől származik.
Kezdetben szabad tűz fölé erősítették a forgatószerkezetet, az úgynevezett
tűzikutyát, erre került a megnyúzott, jól befűszerezett, pácolt állat (hal, juh,
malac, ökör) vagy húsdarab. |
|
GASZTRONÓMIAI TALÁLKOZÁSOK
Schütz Ila
aki először analizálja, majd szintetizálja az ételeket
Schütz Ilában az a jó, hogy ő Schütz Ila, és senki máshoz nem hasonlítható.
Amolyan kettő az egyben: két rész komikában lakozik egy rész tragika, s az egész
együtt "ábrándos tekintetű komoly bohóccá" lényegül, ahogy, Sztankay
Ádám - akit sokan fiának hisznek -, írta róla a minap. Játéka éppen ezért mindig
eredeti és egyben utánozhatatlan. Most egy karakterszerepre készül Herendi Gábor
első filmes rendező Valami Amerika című filmjében.
. |
|
Kedves Olvasó A cseresznyézés
olyan mint a dupla vagy semmi játék. Ha az ember nekiesik egy tál kívánatos, piros,
ropogós cseresznyének, akkor nagy esélye van a dupla nyerésre: azaz jót és sokat
ehet. |
|
SZABADTŰZÖN
Szabad ég alatt
Meleg nyári napokon kertben, erdőben, vízparton nincs kellemesebb foglalatosság,
mint a parázson, nyárson, grillen sütögetés. Ehhez most kétféleképp is adunk
ötleteket: egyrészt az itt közreadott receptekkel, másrészt a Média Nova kiadó
gondozásában megjelenő szakácskönyvsorozatunk legújabb kötetével, amely
Szabadtűzön és grillen címmel a napokban látott napvilágot. A 96 oldalas, színes
fotókkal illusztrált könyv ára: 1680 Ft Megrendelhető a ROBOX Kft.-nél: 1255
Budapest, Pf. 126. Telefon: (06-26) 525-985
Tüzes kolbásznyárs
Vegetáriánus nyárs zsályával
Variációk sült burgonyára
Zsiványpecsenye |
|
JÚLIUSI AJÁNLAT
Nem mindennapi menük
Az alábbi fogásokat főként azoknak ajánljuk, akik valamilyen különleges
alkalomra emlékezetes, ínyenc ételsorral akarják meglepni vendégeiket.
Formás csirkefelfújt
Cukkinipikkelyes halfilé
Fagylalttal töltött fagylalt
|
|
PILLANTÁS A PIACRA
Paprika sokszínűen
Pirosan, zölden, sárgán s ezek minden árnyalatában kelleti magát nyár derekán a
paprika. Sok-sok magyaros fogásunk épül édeskés, olykor markáns, csípős ízére,
de érdemes felfedezni más oldalairól is.
Rizses töltött paprika
Trikolór paprkika
Serpenyős sült paprika
Paprikás olasz pörkölt
Paprikás borjúszelet
Diós-sajtos töltött paradicsompaprika
Tepsiben lapított paradicsompaprika
Paradicsompaprikás tatárbifsztek |
|
PILLANTÁS A PIACRA
Lehetne ufó is
...de csak egy egyszerű csillagtök, amiből kitűnő nyári fogásokat
készíthetünk.
Lecsós töltött csillagtök
|
|
PILLANTÁS A PIACRA
Kora nyártól késő őszig cukkini
A cukkiniből nyersen kiváló salátákat készíthetünk, de savanyíthatjuk,
kovászolhatjuk, párolhatjuk, süthetjük, főzhetjük, tölthetjük, lerakhatjuk, sőt,
sütemény és befőtt is válhat belőle. Mindebből következik: hónapokig
gazdagíthatja étlapunkat.
Juhtúróval töltött cukkini
Halas cukkinirolád |
|
FRISSEN FÜRGÉN
Terülj asztalkám 30 perc alatt
E rovatunk azoknak a háziasszonyoknak szól, akik munkából hazaérve fél óra alatt
meleg vacsorát szeretnének éhes családjuknak tálalni.
Mai menünk:
Görögös húspogácsák zöldsalátával
Tejes pite sárgabaracköntettel |
|
KORTYOLDAL
Borkorcsolyák, sörcsúszdák
Ha nyár, akkor nyaralás - de legalábbis több idő a szabadban. A hosszú, forró
estéken kellemes beszélgetés, békés kortyolgatás mellé mindig elkél egy kis apró
rágcsálnivaló. Miért ne készítenénk mi magunk?
Almachips
Burgonyachips
Cukkinichips majorannás mártogatóval
Taco csípős mártással |
|
GYÜMÖLCSÖS KOSÁR
Rengőszilva ringalló
Ha nyár, akkor nyaralás - de legalábbis több idő a szabadban. A hosszú, forró
estéken kellemes beszélgetés, békés kortyolgatás mellé mindig elkél egy kis apró
rágcsálnivaló. Miért ne készítenénk mi magunk?
Szilvafánk konyakmártással
Szilvakocsonyás kuglóf
Szilvás batyu
Villám szilvás
Bodzás szilvadzsem |
|
GYÜMÖLCSÖS KOSÁR
Egy: megérett a meggy
Júliusi meleg nap, a gyümölcsnek szép színt ad - szól a mondás. Különösen
igaz ez a meggyre.
Meggyes krémes lepény |
|
GYÜMÖLCSÖS KOSÁR
Mi fán terem a josta?
Nagyra nőtt fekete ribiszke? Tüske nélküli egres? Nos, egyik sem, és mégis
mindkettő.
A josta az egres és a feketeribiszke házasságának gyümölcse. Egyesíti
előnyeiket: színe, zamata akár a feketeribiszkéé, fényes bogyói pedig majd
akkorák, akár az egres. A jostabokor törzses fácskává nevelhető, talajban nem
válogatós, betegségekkel szemben ellenálló. Termései 2-3 héten át folyamatosan
érnek, s mivel ágai nem tüskések, könnyen szüretelhető. Számtalan módon
használhatjuk: gyümölcsleves, mártás, sütemény készülhet belőle; de kitűnő
szörpnek és dzsemnek is. Cseresznyével fele-fele arányban ízes lekvárt főzhetünk
belőle; kompótként, gyömbérrel fűszerezve rostonsültek, vadpecsenyék kísérője
lehet.
Rácsos jostatorta |
|
GYÜMÖLCSÖS KOSÁR
A pecsenye párja
A sülteket gyakran kísérheti köretként gyümölcs. Frissen vagy párolva, esetleg
izgalmasan fűszerezve, szinte mindegyik illik e párosba.
Pulykasteak édes-savanyú sárgabarackkal |
|
Az étlapok történetének kezdete a 18. századra nyúlik vissza. Új sorozatunkban a
vendéglátás e fontos tanúit mutatjuk be. |