2001 FEBRUÁR
GAZSTRONÓMIAI TALÁLKOZÁSOKGergely Róbertaz édesapjától tanult főzni Gyerekkoromban mivel édesanyám, Vajek Jutka szinte éjjel-nappal a televízióban dolgozott a hétköznapokat apámmal vészeltük át. Ő nagyon szeretett és szeret ma is főzni, és ami ezzel együtt jár, piacolni. Ez nálunk külön szertartás volt. Elindultunk, végigcserkésztük a henteseket, kofákat és teleraktuk a kosarunkat minden földi jóval. Ezután otthon nekiláttunk főzni. Apám mellett megtanultam az alapokat: ez egyszerű főzelékeket, a leveseket, a laktató egytálételeket. Hétvégeken pihentünk, ilyenkor anyámé volt a terep, csodálatos ebéd-költeményekkel lepett meg minket. Kezdő színész koromban a Pécsi Nemzeti Színházban játszottam. A színészházban
természetesen magunkra főztünk. Itt vettem igazán hasznát az otthon tanultaknak, sőt,
úgy éreztem: ez már kevés. Minden kollégától ellestem konyhai fortélyait,
trükkjeit, szenvedélyesen gyűjtöttem a recepteket. Azután eljött a rendszeres,
szisztematikus tanulás is, a legkülönlegesebb szakácskönyvek vásárlása,
tanulmányozása. Szerénytelenség nélkül mondhatom, érdeklődésem nem volt
haszontalan. Ma már gond nélkül tudok háromfogásos “lakomát” tálalni 15 perc
alatt. Na jó, ennél a produkciónál a mélyhűtőt azért bevetem. A történet persze
most is a piacon kezdődik, ahová – a családi hagyományt követve
természetesen nyolcéves fiammal, Simivel járok. Csak méretében különböző,
egyébként hajszálra egyforma sárga kosarainkat telepakoljuk, azután jöhet az előkészítés
a mélyhűtésre. A húsokat, a halat adagokra osztom, panírozom, pácolom, a
zöldségfélét megtisztítom, amit lehet készre, vagy félkészre főzök. Így azután
egy olyan egyszerű menü, mint: húsleves, rántott szelet párolt rizzsel, Túró Rudi
desszerttel valóban 15-20 perc alatt tálalható. EISENSTOCK |