2001. MÁRCIUS
MAGYAR MÓDRAA Menükártya története III.
A hazai szakácskönyveket bemutató sorozatunk után az étlapok és menükártyák történetébe nyújtunk bepillantást.
Ezeket a nagy szállodák és éttermek többsége minden évben megrendezte, függetlenül a politikai helyzettől, a gazdasági válságtól vagy éppen a háborútól. Az igényesebb, egyedi alkalomra készült menülapok díszítésénél ügyeltek rá, hogy az összhangban legyen az eseménnyel. Különösen érvényes ez a szilveszteriekre, melyeket gyakran neves alkotóművészek festett vagy rajzolt képei díszítettek. A csábítóan szép küllemmel egyenértékű volt a belső tartalom. Bár a múlt század végén és a századfordulón még ritkán szerepeltek szilveszteri kínálatban a mai ún. “hagyományos” ételek, különlegességekben nem volt hiány. Ízelítőül a Kass–Vigadó (Szeged) 1908-as év végi ajánlatából válogattunk: Bouillon findzsában Őzgerinc és -filé áfonyával Saláta – befőtt A kuriózumok közé tartoznak azok a menülapok, ahol az ételeket és italokat humoros “körítéssel” prózába vagy versbe foglalva ismertetik. Íme, a Hotel Palace Szálló 1948-as szilveszteri kínálata, a konyhafőnök ajánlásával: Megénekelt gólya oxidált burgonya Lenyalt cipőtalp aprófával és zöldrámával. A “SZIRT” Tisztviselői kara részére rendezett családias tábortűzre, mely a Szent Gellért Szálló Márványbarlangjában 1941. január 4-én naplemente után pontosan 1/2 8-kor kezdődik. Aki nem jön el, azt másnap napfelkelte után a kínzócölöphöz kötjük!!! Megjelenés a legegyszerűbb harci díszben: A hölgyek diszkrét harci színekben, “kikészítve”. A harcosok sötét utcai ruhában, de ha ez nincs, lehet világos is. (A cúgos mokaszin és a szalmakalap azonban mellőzendő.) A harci bárdok a gyári óvóhely homokjában a táborozás tartamára elásandók. A hívogató beszéd után következik az ünnepi zsákmány elfogyasztása, melynek sorrendje a következő: Kaszinó tojás – sertés és borjúsült – párolt káposzta és sült burgonya – vegyes saláta – káposztás és almás rétes – 2 pohár sör. Az ünnepi zsákmány elkészítéséről és tüzes vízről GUNDEL, a sápadt arcú nagy varázsló gondoskodik. Egyes rendezvények, illetve azok meghívói a politikai humort is bevetik. A Mátyás Pince 25. éves jubileumán (1904–1929) a tulajdonos egy napig az 1904-es árakon “kínálta” menüjét. A jubileumi menülap bevezető verssorai: Trianon elvette országunk határát A menülapokkal kapcsolatban eddig a szép, ritka, különleges és egyedi jelzőket használtuk. A legértékesebbek azok, amelyek mind a négyet magukba foglalják. Az 1901-ben alapított Fészek Művészklub rendezvényeire készült egyedi menülapok nagy része megőrizte a kor ismert festőinek és grafikusainak akvarelljeit vagy ceruzarajzait. Ezeknél külön értéknövelő tényező, ha az illusztrációt készítő művész vagy a jelenlévők aláírásukkal látták el a különleges műremeket. Üde színfoltot jelentettek az esküvői rendezvények menülapjai, melyeken gyakran szerepelt a házasulandók fotója – vagy nyomdai eljárással, vagy egyszerűen ráragasztott fényképekkel. Főleg nemzetközi ebéd- és vacsoraestek fedőlapjain gyakoriak a nemzeti színek, zászlók vagy az érdekeltek címereinek feltüntetése. Egy-egy jellegzetes épület is gyakran “szereplő”. Lehár Ferenc 70. születésnapjára a Magyar Operabarátok Egyesülete az Operaház és Lehár fotójával díszített menükártyán hirdette meg a díszvacsorát a Dunapalota Ritz Éttermében. Végezetül egy igazi “különlegesség”: Mendel Hanna úrhölgy 1939. június 28-án Derby-vacsorát rendezett a tíz nappal korábban Magyar Derby győztes lova, “Puczur tiszteletére”. Az elfogyasztott ételek – Caviar Malossal, Balatoni fogas, Sorbet au Champagne, Bélszínszeletek, Gyümölcs és kávé – alapján arra a következtetésre jutottunk, hogy az ünnepelt nem volt jelen a díszvacsorán…
Horváth Dezső
|