2000.OKTÓBER
Karcsú testben boldog lélek
A közvélemény-kutatások szerint már nálunk is egyre többen tartják értéknek az egészséget: ép testben ép lelket. A két dolog test és lélek szorosan összetartozik és a változtatást talán érdemes kívülről, a testtel kezdeni. Ha úgy gondoljuk, néhány kiló fölösleget cipelünk magunkkal, próbáljunk fogyókúrázni. A kedvünk is mindjárt jobb lesz, ha elégedettek vagyunk a külsőnkkel. A fogyókúra sikeréhez elengedhetetlen a belső készenlét, a szilárd elhatározás. Ha rászántuk magunkat, ne habozzunk: itt és most kezdjünk bele. Az elérhető cél: néhány centivel kevesebb a kívánt helyeken, ami remélhetőleg sohasem kerül vissza. A hozzá vezető utat szinte mindenki ismeri: energia- és zsírszegény táplálkozás, sok rostos élelmiszer és némi mozgás.
• Együnk eleget. A koplalás vagy a túl kevés étel felboríthatja a szervezet anyagcseréjét helyrehozhatatlan károkat okozva ezzel. • Az ananász, az eper és az articsóka segítik az emésztést. Ha rendszeresen az asztalunkra kerülnek, gyorsítják a fogyást. • Néha igyunk evés helyett! Szervezetünknek sok folyadékra van szüksége, ezért igyunk minél több ásványvizet (ha lehet szénsavmenteset), vízzel hígított gyümölcslevet, vagy cukor nélküli teát. • Főételként együnk tésztát, gabonaféléket, vagy párolt burgonyát, zöldségeket, főzelékféléket. • Két főétkezés között is lehet egy kicsit csipegetni, például néhány szem mazsolát, gyümölcsöt vagy szárított fügét. Csillapítják az éhséget, és nem túl magas a kalóriaértékük. • Só helyett inkább fűszereket használjunk. A túlságosan sós ételek nemcsak a vérnyomást növelik, hanem egyeseknél még az édesség utáni vágyat is fokozzák. • A zsírszegény, ún. light termékekkel bánjunk csínján. Ezek általában igen sok olyan adalékanyagot tartalmaznak, melyek nem kívánatosak a szervezetnek. • A felesleges zsírpárnák okozói között előkelő helyen áll az alkohol, az édesség és a cukros üdítőital. Ezeket jobb száműzni étrendünkből. • Süssünk-főzzünk Teflon® bevonatú edényekben, amelyek lehetővé teszik a zsír nélküli vagy csak nagyon kevés zsíradékkal történő ételkészítést. Ezekben a húsok, zöldségek jobban megőrzik eredeti ízüket, zamatukat. Egészséges, könnyű, ám a hagyományosnál semmivel sem kevésbé ízletes falatokat tálalhatunk. |