2000. JANUÁR

MÁSKÉPPEN

Édes, bécsi, döblec

Amikor nagyanyám kinyitotta a kopott tűzhely ajtaját, megcsapta orrunkat a sült tök édes illata. Odakint hullt a hó, mi egyre közelebb ültünk a meleghez, s lelkesen kanalaztuk a ráncosra sült héjakból a mifelénk döblecnek vagy édes, bécsi töknek titulált gyümölcs finom, puha húsát. Ha nem érlelte mézédesre az őszi nap, a sütés utolsó pillanataiban csipetnyi cukorral hintettük meg: így édes lett, kellemesen karamelles. S ha maradt a tökből? Került belőle foszlós kalács töltelékébe, makrancos felfújtba, ahogy ő nevezte, vagy kis mézzel, fűszerrel bolondítva a palacsintába.

 

Tejszínes sütőtökkrémleves

Almás-tökös tekercs

Sütőtökös palacsinta dióbundában

Makrancos sütőtökfelfújt


ÉRVEK A SÜTŐTÖK MELLETT

Jelentős mennyiségű karotint, C- és B-vitamint tartalmaz, élelmi rostokban is gazdag.

Krémes állaga miatt kiválóan alkalmas csecsemők, kisgyermekek és idősek táplálására.

Édes ízének köszönhetően kevés cukorral is kitűnő desszerteket készíthetünk belőle, de sós íztársításokkal is próbálkozhatunk.

Egész télen hozzájuthatunk, kiadós és nem utolsósorban: olcsó.